

BAZALKA LIST (Ocimum basilicum)
Tuhle rostlinku musíte znát! Ocimum basilikum je králem už jen podle názvu – ocimum znamená vonět, basileus je král. Udělejte z bazalky nejen krále své kuchyně, ale také lékárničky. Kromě toho, že s její pomocí vykouzlíte bezkonkurenční spaghetti al pomodoro, ulevíte si taky od únavy i nachlazení.
Složení
Bazalka 100%Nálev a chuť byliny
Bazalka chutná kořenitě nasládle. Není v ní nic svíravého, ale je velmi aromatická a výrazná. V sušeném stavu část svých intenzivních tónů ztrácí, přesto ji poznáte na první ochutnání. A to i v čajových směsích. Nálev má světle žlutou barvu a příjemnou vůni.
Původ byliny
Botanikové rozlišují skoro 70 druhů bazalky. Rostlina z čeledi hluchavkovité se přirozeně vyskytuje v Africe a Jižní Americe, vybrané druhy jsou ale pěstovány na celém světě.
Konkrétně bazalka pravá (Ocimum basilicum) se do střední Evropy dostala pravděpodobně z Přední Indie v 16. století. Jde o 20-40 centimetrů vysokou bylinu, jednoletou, v některých případech zplaňující. Stonek je lysý, listy podlouhlé a vejčité, někdy se zubatými okraji. Bazalka pravá kvete bíle od července do září, jejími plody jsou takzvané tvrdky – plod rozpadající se na 4 suché plůdky.
Pokud jde o stanoviště, dobře se bazalce daří na teplých a prosluněných místech. Má ráda kyprou a živinami bohatou půdu, semena se vysévají v březnu.
Pro gastronomické nebo léčitelské použití se sklízí nať i s listy, a to 2-3x ročně. Ideální čas sklizně je mezi 11. a 14. hodinou, kdy je v rostlině maximum esenciálních látek. Sušit by se bazalka měla ve stínu, buď ve svazečcích nebo rozložena na sítech. Správně usušená má tmavě zelenou barvu.
Bazalka je mimořádně populární už od dob starověkého Řecka. Tehdy byla mimo jiné používána k uštknutí hadem nebo štírem. Dnes se uplatňuje jako koření s širokým uplatněním.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Bazalku zalijte vroucí vodou (100 °C) v poměru 1 čajové lžičky na 1,5 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8 - 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.





Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MEDUŇKA NAŤ (Melissa officinalis) - bylina

HEŘMÁNEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVĚT
