

BRUSINKA NAŤ+LIST (Vaccinium vitis-idaea) - bylina
Sáhodlouhý latinský název Vaccinium vitis-idaea patří stálezelenému keříku, kterému díky jeho plodům neřekne nikdo jinak než brusinka. A přestože se všude hovoří právě o těchto červených kuličkách, vězte, že i listy s natí mají našemu organismu co nabídnout.
Složení
Brusinka (nať s listy) 100%Původ byliny
Samotný překlad latinského pojmenování napovídá, že brusnice brusinka je plazivý keř menšího vzrůstu. Tmavě zelené oválné listy si uchovává po celý rok a vydrží i silné mrazy. Proto patří mezi oblíbené rostliny u severských národů napříč celým světem. Plody zde slouží jako důležitý zdroj vitamínů a stopových prvků.
Brusnice brusinka není příliš náročná na množství živin v půdě. Najdete ji v horských oblastech, lesích i vřesovištích po celém mírném pásu severní polokoule. Červeně zbarvené plody dozrávají v pozdním létě. Květy jsou zvonkovité s krásně bílým až narůžovělým odstínem.
Zatímco z bobulí Vaccinium vitis-idaea se vyrábí nejčastěji příjemně nakyslé sirupy a marmelády, nať s listy je využívána pouze pro nálevy a odvary. Celá rostlina obsahuje kromě zmíněných vitamínů A, B, C a E i velké množství antioxidantů. Sušená a řezaná nať si navíc zachovává také vysoký podíl hořčíku.
Lze z ní připravit jednoduchý nálev či ji můžete přidat do jiných bylinných směsí. Odvar by se ovšem neměl užívat dlouhodobě, proto po několika týdnech doporučujeme přestávku. Lidé s jaterními chorobami, malé děti a těhotné či kojící ženy by měli konzumaci konzultovat s lékařem.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Brusinku zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 2 čajové lžičky na 250ml.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MEDUŇKA NAŤ (Melissa officinalis) - bylina

MALINÍK LIST (Folium rubi idaei) - bylina
