

ČERVENÝ RYBÍZ S JAHODOU - bílý čaj
O bílých čajích se říká, že je dříve směli popíjet jen císařovi nejbližší. Jsou totiž mimořádně jemné, lehké, něžné. Zkrátka pochoutka pro zmlsané jazýčky. My jsme tradiční bílý čaj Mao Feng zasypali spoustou ovoce. A výsledek? Skvostná kompozice lahodně se doplňujících tónů čaje, jahod, rybízu a ještě něčeho… Možná je to elegance růží nebo uhlazenost slézu, co do chuti čaje Červený rybíz s jahodou přidává onu vzácnou delikátnost.
Složení
Bílý čaj China Mao Feng, Kandovaný ananas (ananas, cukr), Kandovaná papája (papája, cukr), Kandované mango (mango, cukr), Aroma přírodní, Červený rybíz 2%, Okvětní lístky růže, Kousky jahod 1%, Květy slézu, Kociánek dvoudomýNálev a chuť čaje
Bílý čaj Červený rybíz s jahodou dává nálev světlé, žlutooranžové barvy. Voní velmi příjemně po ovoci a teprve když ochutnáte, uvědomíte si také přítomnost jemného bílého čaje. Celkově tato směs působí lehce, svěže a nasládle zároveň. Nezapře mírnou svíravost, což ji činí velmi atraktivní.
Původ čaje
V překladu znamená Mao Feng ochmýřený vrcholek. Je tedy zřejmé, že tento bílý čaj se vyrábí jen z vrcholových pupenů, takzvaných tipsů. Právě díky nim vykazuje tolik jemnosti a nasládlé chuti. Bílými čaji se označují ty, které obsahují mladé lístky nebo přímo pupeny keřů čajovníků čínských (Camellia sinensis). Jejich zpracování musí být rychlé a citlivé, aby neztratily nic ze svých jedinečných chuťových vlastností.
Bílé čaje se obvykle sklízejí ručně a nechávají se buď jen zavadnout na slunci, nebo jsou krátce a rychle zahřáty (na velkých pánvích či v páře). Cílem je zastavit v lístcích přirozený proces oxidace, který se spouští hned po jejich utrhnutí nebo svinutí. Závěrem musí být ale čaj vždy usušen, pečlivě vytříděn a zabalen.
Důležitou ingrediencí, kterou v chuti tohoto čaje snadno rozpoznáte, je červený rybíz. Drobné kuličky kyselkavé chuti jsou zdrojem vitaminu C a vlákniny, používají se v lidovém léčitelství i v kuchyni. Rybíz je oblíbenou surovinou pro výrobu sirupů, marmelád i například vína. Bobule vyrůstají v malých hroznech na keřích rybízu červeného (Ribes rubrum), kterému se dobře daří v mírném podnebném pásu.
Jahody, plody jahodníku (Fragaria), se stejně jako rybíz vyskytují v plané formě, velmi často jsou však pěstovány jako kulturní plodina na velkých plantážích i v malých zahradách. Vytrvalé byliny plodí malé nažky uložené v dužnatém okvětním lůžku. Právě ona dužina je tím voňavým a chutným ovocem, které tak rádi vídáme v dezertech, marmeládách a dalších pochutinách. Jahody obsahují vitamin C, vitamin B a minerální látky jako železo, vápník a draslík.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bílý čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























21. 1.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BÍLÁ VIŠEŇ - bílý čaj

DRAČÍ ČAJ - směs
