

Ceylon OP1 - černý čaj
O Dimbule se říká, že je skutečným rodištěm cejlonského čaje. Lístky z kopců vysokých jako Praděd nebo Králický Sněžník vynikají nádherně plnou, lehce pikantní chutí. Ceylon OP1 patří k takzvaným snídaňovým čajům. Přidejte do něj kapku mléka, a nastartujte svůj den tak, jak to máte rádi.
Složení
Černý čaj Ceylon OP1 100%Nálev a chuť čaje
Ceylon OP1 – černý čaj dává po zalití horkou vodou nálev tmavě hnědé až hnědočervené barvy. Velmi výrazně a příjemně voní, v chuti identifikujete plnost, nasládlost a pikantní závěr. Tento čaj je výborný s trochou mléka, klidně si ho můžete také osladit medem nebo cukrem.
Původ čaje
Tento černý čaj pochází z místa, které je čajovníkovými zahradami doslova pokryté. Dimbula leží na západních svazích Central Highlands, jejichž klimatické podmínky dovolují čajovníkům čínským (Camellia sinensis) produkovat lístky křehké, šťavnaté a neuvěřitelně aromatické. Není divu, že právě tento region si cejlonští zemědělci vybrali k pěstování čajovníků jako první. Stalo se tak na začátku 70. let 19. století.
Jak už popis čaje napovídá (OP znamená Orange Pekoe, tedy listové pupeny), škubali jeho lístky dělníci ručně a velmi jemně. Je totiž velmi důležité, aby nezačaly oxidovat předčasně. Jakmile byla sklizeň hotová, putoval čaj do zpracovatelského závodu, kde ho nechali zavadnout a lisováním z něj uvolnili šťávu. Díky jejímu působení na biologický materiál se nastartovala přirozená oxidace enzymů. Celý proces, během kterého čaj mění vůni, barvu, teplotu i chuť, je nutné pečlivě monitorovat. Ve chvíli, kdy dosáhne svého maxima, je fermentace ukončena v sušárně. Pak už putuje čaj k vytřídění a zabalení.
Pokud si budete chtít dopřát tento klasický černý čaj jako Angličan, vhoďte do šálku, ještě před nalitím čaje, kostku cukru. Začne se postupně rozpouštět. Nebojte se pak přidat i trochu studeného mléka. Nápoj by měl mít až oranžovou barvu. Existují zastánci opačného postupu – nejdřív mléko, potom čaj –, dnes už pro něj ale není důvod. Takto si čaj připravovali lidé v dobách nekvalitního, tenkostěnného porcelánu, aby své vzácné šálky chránili před prasknutím.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

YUNNAN BLACK PREMIUM - černý čaj

CEYLON UVA PEKOE - černý čaj
