

CEYLON UVA PEKOE - černý čaj
Z centra Srí Lanky do centra pozornosti. Černý čaj produkovaný slavnými cejlonskými zahradami položenými vysoko v horách vyniká bohatou chutí a mimořádně příjemným aroma. Buďte si jisti, že vám jeho popíjení rozproudí krev v žilách. Ceylon Uva Pekoe, ideální pro začátek dne nebo dopolední pracovní výkon, si oblíbíte velmi rychle. Typický zástupce „cejlonů“ svou silou povzbudí i největšího ospalce.
Složení
Černý čaj Ceylon Uva Pekoe 100%Nálev a chuť čaje
Černý čaj Ceylon Uva Pekoe dává nálev krásné, tmavě jantarové barvy. Nápoj intenzivně voní, chuť je příjemně svíravá, osvěžující a v závěru lehce pikantní.
Původ čaje
Regionu Uva se přezdívá srdce Cejlonu. Leží totiž v centrální oblasti země (ta se mimochodem už od roku 1972 oficiálně jmenuje Srílanská demokratická socialistická republika), kterou pokrývají hory dosahující výšky kolem 2 000 metrů nad mořem. Nejlepší čaje jsou pěstovány na jejich východních svazích, kde čajovníky vyrůstají ovlivněny suchými chladnými větry přicházejícími ze severovýchodu. A protože vanou obvykle během léta, právě v tuto dobu místní pěstitelé čajové lístky sklízejí. Ostatně, chladným nocím a teplým dnům je přičítán největší podíl na specifické chuti černého čaje.
Protože jde o lístky vzácné a ve světě vysoce ceněné, vyrážejí do čajových zahrad dělníci jen s velkými koši či pytli na zádech a čaj škubou ručně, ještě dříve než padne rosa. Přenášejí ho na sběrná místa, odkud putuje ke zpracování. Lístky je potřeba rozložit na sušicí plata, kde obvykle setrvají několik hodin. Ztratí tak přebytečnou vlhkost. Aby mohly být fermentovány, je potřeba narušit strukturu listů. Proto jsou buď ručně, nebo strojově mačkány. Následuje několikahodinový „odpočinek“, během kterého čaj získává finální barvu i chuť. Fermentace je ovšem záležitost delikátní, dobře hlídaná. Příliš krátký i příliš dlouhý proces může celou sortu pokazit. Stejně tak náročné je sušení černého čaje. Obvykle bývá sušen po dobu 15-25 minut při teplotě kolem 80 ⁰C. Spálený čaj lze poznat snadno – voní a chutná „chlebově“. Nedosušený čaj zase plesniví.
Příprava černého čaje není složitá. Pokud si ho ale chcete vychutnat v nejlepší formě, louhujte ho ve skleněné nebo porcelánové konvici. Je víc než vhodné ji před použitím prolít horkou vodou. Zbaví se tak případných nečistot a prohřeje zároveň. Konkrétně Ceylon Uva Pekoe doporučujeme spařovat a louhovat bez sítka. Má totiž velké listy, které se v takzvaném čajítku nemohou plně rozvinout.
Černý čaj je vhodný zejména k dopolednímu popíjení. Obsahuje totiž velké množství povzbuzujícího kofeinu. V některých kulturách ochucují černý čaj medem, cukrem, mlékem nebo citronem.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























11. 5.
29. 9.
11. 6.
14. 5.
27. 2.
7. 11.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CEYLON HIGH GROWN OP - černý čaj

YUNNAN BLACK PREMIUM - černý čaj
