

CISTUS TURECKÝ (Cistus incanus) - bylina
Na cistus je spolehnutí. Sušené listy nenápadné rostlinky obsahují tolik antioxidantů, že hravě strčí do kapsy zelený čaj, červené víno nebo citrony. Čaj z téhle trvalky chutná bylinkově a trochu nahořkle, to ale nic nemění na tom, že si ho velmi rychle oblíbíte. Ne nadarmo je cistus součástí mnoha bylinných směsí, tinktur nebo extraktů.
Složení
Cistus 100%Nálev a chuť byliny
Cistus chutná výrazně bylinkově, je aromatický, mírně nahořklý a zkušení konzumenti ho doporučují podávat s citronem a medem. Nálev má světle žlutou barvu.
Původ byliny
Za, podle názvu exotickou bylinou, nemusíme cestovat nijak daleko. Cistus incanus neboli středomořská růže (rockrose) je doma právě ve Středomoří. Běžně se ale vyskytuje ve 170-200 druzích, takže ho lze najít i v Severní a omezeně také v Jižní Americe.
Možná ale máte tuto půvabnou trvalku na záhonku. Vypadá skutečně jako růže. Je to nízký, kompaktní keřík vyžadující slunné stanoviště. Od května do června kvete nápadnými růžovými a výrazně vonícími květy. Ty se objevují pouze na jeden den a bývají bílé, růžové nebo žluté. Plodem je tobolka.
Schopnost rostlin prospívat ve středomořských podmínkách je dána jednak symbiózou s kořenovými houbami (mykorhiza) a také rychlou regenerací po požárech. Semena jsou uzpůsobena k dlouhému pobytu v hluboké půdě a klíčí až po několika sezonách.
Podle dochovaných zpráv se cistus používal už v perské tradiční medicíně. Patřil dokonce k nejcennějším přírodním přípravkům vůbec. K přípravě nálevů a tinktur se sbírají jeho listy.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Cistus zalijte vodou o teplotě 100 °C, v poměru 1-2 čajové lžičky na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu nálevu v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















20. 3.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KOPŘIVA LISTY - bylina

HEŘMÁNEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVĚT
