DARJEELING SECOND FLUSH FTGFOPI - černý čaj
Intenzivní a přitom jemný, svíravý a zároveň delikátně lahodný. Darjeeling se mezi nejpopulárnější světové čaje řadí úplně právem. Ročně se ho ve vysokohorské oblasti neurodí mnoho, ale o to větší je péče, kterou mu pěstitelé věnují. Ani vy o ni nebudete ochuzeni. Poznáte ji v účincích, chuti i aroma. Darjeeling Second Flush FTGFOPI přivede váš vnitřní motor do vysokých otáček!
Složení
Černý čaj Darjeeling Second flush FTGFOP 100%Nálev a chuť čaje
Darjeeling Second Flush FTGFOPI je charakteristický jemnou, svěží chutí a plným nálevem. V závěru se může objevit květinový dozvuk, na patře zůstává příjemná nasládlost kombinovaná s přirozenou svíravostí. V komplexu je tento čaj hodnocen jako oblý, bez rušivých elementů.
Původ čaje
Darjeelingy patří mezi černými čaji ke skutečným klenotům. Pěstují se jen na omezeném území v oblasti himálajského předhůří, v okolí bývalého koloniálního městečka Darjeeling. Necelá stovka čajových plantáží je situována do nadmořské výšky kolem 2000 metrů. Pracují na nich převážně zaměstnanci malých rodinných farem, v nichž se řemeslo předává z generace na generaci. Muži mají na starost celoroční péči o čajovníkové keře, ženám pak přísluší sklizeň lístků. V náročném terénu je prováděna ručně a obnáší šplhání do kopců i scházení prudkých strání s plnými koši. K čajovníkům čínským (Camellia sinensis) vyrážejí mladá děvčata i staré Indky brzy ráno, dříve než padne rosa. Darjeeling Second Flush FTGFOPI pochází z druhého sběru, který se zpravidla provádí od poloviny května do začátku června. Lístky se nechají krátce zavadnout, pak jsou rolovány a ponechány přirozené fermentaci. Při ní dojde k oxidaci enzymů a změně barvy, chutě i vůně. Na všechny kroky výroby Darjeelingu je přísně dohlíženo, fermentace nesmí překročit víc než 90 procent, jasně dána je i teplota při následném sušení.
Ročně se v oblasti Darjeelingu vyrobí jen asi 10 tisíc tun čaje. Protože je po něm velká poptávka, nezřídka se stává, že je za pravý čaj z Darjeelingu vydáván podobný, ovšem vyrobený jinde a za jiných podmínek. Výrobci se tak začali chránit certifikační značkou. Jde o kruhové logo s nápisem Darjeeling a obrázkem dívky (z profilu) držící větvičku čajovníku.
Termín FTGFOPI (Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) v názvu tohoto čaje poukazuje na vysoce ceněnou sortu pocházející z vysokohorské plantáže, vyráběnou s výjimečnou péčí.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
24. 2.