

GRUZÍNSKÝ ČERNÝ ČAJ MAGHALI ETSERI
Legendární gruzínský čaj ze sebe pomaličku shazuje háv zapomnění, a to jen díky poctivé práci nových producentů, kteří na první místo kladou kvalitu a respekt k řemeslu. Jedinečný důkaz, že i na prahu Evropy lze vypěstovat výjimečný čaj, který však v sobě nezapře čínské kořeny. Zapomeňte na náhražky tohoto fenoménu z Gruzie a ochutnejte ten jediný, pravý.
Složení
Černý čaj Maghali Etseri 100%Barva a chuť nálevu
Nálev plný hry mahagonových a medových tónů je na jazyku hedvábně jemný a přesto intenzivní s lehce ovocným a oříškovým pozadím.
Původ čaje
O Gruzii, zemi ležící na předělu Evropy a Asie, toho dnes ví většina lidí pramálo. Hornatý stát sevřený mezi Velkým a Malým Kavkazem byl však v dřívějších dobách důležitým bodem na mapě pro všechny milovníky prvotřídních vín a čajů. Vždyť první čajovníky zde byly vysázeny pod pečlivým dohledem čínských mistrů již v první polovině devatenáctého století. Jenže pak přišlo období pod nadvládou Sovětského svazu a důraz začal být dáván spíše na množství než na bezchybnou jakost.
Po vyhlášení nezávislosti v roce 1990 došlo k výraznému omezení poptávky a zatímco pěstování vína se v rámci možností udrželo, produkce čaje byla téměř zcela zničena. Přitom v Gruzii jsou pro čajovníkové zahrady ideální podmínky. Půda je bohatá na minerální látky a v údolích vládne až subtropické klima. Bylo tedy jen otázkou času, kdy si zdejší zemědělci dodají dostatek odvahy a vrhnou se na obnovení tradic.
V případě producentů černého gruzínského čaje z oblasti Maghali Etseri se tomu stalo poměrně nedávno, v roce 2017. Znovu oživili původní plantáže a po malých krůčcích se jim podařilo získat prvotřídní černý čaj, navíc v dokonalé symbióze s přírodou, tedy bez přidávání chemických hnojiv. Bohužel, na jejich úspěch navázalo mnoho nepoctivců, kteří na trh přivedli nejrůznější čajové směsi a prezentují je jako pravý gruzínský čaj. Naštěstí ale ten nefalšovaný velmi snadno poznáte. Jeho listy jsou pevné, krásně voňavé a bez velkého množství prachových částic, které kalí čaj a snižují vjemový prožitek.
Gruzínský černý čaj Maghali Etseri je opravdový poklad, který je jen krůček před otevřením se celému světu. První čaj z obnovené produkce tamních pěstitelů se totiž vyvezl pouze do Francie a České republiky, a to jen ve velmi omezeném množství. Můžete tak být jedni z prvních, kteří si vychutnají šálek lahodné chuti s pověstnou silou Kavkazu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























4. 1.
26. 4.
23. 8.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

GRUZÍNSKÝ ZELENÝ ČAJ MAGHALI ETSERI

Gruzínský černý čaj Kolkhida
