Herbář a účinky citrónové kůry
Vymačkat a vyhodit, maximálně nastrouhat do buchty. Citronová kůra je obětí tohoto nespravedlivého jednání den co den. A přitom si tento zářivě žlutý kabátek pozornost rozhodně zaslouží.
Citrony byly do Evropy dovezeny křižáky zhruba mezi lety 1000 - 1200 z Palestiny. Na našem kontinentě se jim nejvíce daří ve Španělsku a Itálii, ovšem najdete je skoro ve všech subtropických a tropických oblastech.
Strom, na němž rostou, je stálezelený, nepříliš vysoký se sladce vonícími bílými květy. Plody se sbírají povětšinou ještě zelené a nechávají se dozrávat později.
Přestože toho má pro nás citrónová kůra hodně co nabídnout, v rámci péče o domácnost je to hotový zázrak. Její další využití je také v kosmetickém průmyslu, např. při výrobě parfémů a pleťových krémů.
Konzumace citrónů sama o sobě nemá žádné výraznější omezení, ovšem nic se nemá přehánět. V případě použití samotné citronové kůry ji doporučujeme prvně pečlivě omýt či zvolit plody v bio kvalitě, na jejichž ošetření nebyly použity chemické látky. Nakrájená čerstvá či sušená kůra je pak fantastickým ochucovadlem při vaření a v nápojích.