+420 777 707 586 (Po-Pá 7-17 hod.)
0 Ks
0 Kč
Košík je prázdný. Pojďme to napravit!
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zelený čaj

Kód: 1430
Hodnocení: vynikající, 2 recenze

Hornatý ostrov Kjúšú se proslavil jak nejaktivnější sopkou Japonska, horkými prameny a bohatou historií, tak rozsáhlými čajovými plantážemi. Po celá staletí dávají světu lístky dokonalé čistoty a skvostných vůní i chutí. Japan Gyokuro v BIO kvalitě patří k těm nejvybranějším. Vyrůstá ve stínu rákosových rohoží, proto je delikátně jemný a ovocně sladký. Toto je čaj, kterému se přezdívá Jadeitová rosa.

Velká balení:
Malá balení:
1 475 Kč /250 g 590 Kč /100 g
Čerstvý čaj dodáme do čtvrtka, 5. 8. 2021
Neplaťte poštovné! Přidejte 1 000 Kč a máte je zdarma.
 
1 000 Kč
Země původu
Země původu:
Japonsko
Region
Region:
Kyushu
Chuť
Chuť:
Nasládlá, Jemná
Pro děti
Pro děti:
od 12 let
Sběr
Sběr:
Poslední sklizeň
BIO
BIO:
Ano

Složení

Zelený čaj Japan Gyokuro 100%

Nálev a chuť čaje

Zelený čaj Japan Gyokuro Hisui BIO je po právu řazen mezi vysoce kvalitní sorty. Způsob, jakým je pěstován i zpracováván, mu dává velmi lahodnou chuť, jemnou, v závěru sladce ovocnou. Ne nadarmo Japonci vymysleli pro Gyokuro pátou, speciální chuť umami. Nálev má světle žlutozelenou barvu a můžete ho z jedné dávky čaje připravit až třikrát. Pokaždé překvapí trochu jinými tóny.

Původ čaje

Kjúšú (Kyushu, tedy v překladu „devět provincií“) je nejjižněji položený japonský ostrov, kdysi považovaný za bránu do Japonska. Jde o oblast hornatou, s nejaktivnější sopkou země Mt Also, která se vypíná do výšky 1591 metrů nad mořem. Na ostrově žije kolem 10 procent ze všech obyvatel Japonska, většina měst se soustřeďuje podél severozápadního pobřeží. Čaji však do slova a do písmene patří především prefektury Fukuoka, Kagoshima a Miyazaki. Disponují subtropickým klima a na minerály bohatou půdou.

Ještě než se dostaneme k popisu unikátního čaje, zmiňme však, že celý ostrov proslavily také chrámy s kamennými Buddhy, svatyně na vyvýšených místech, hradní město, porcelán, ruční papír, gurmánské lahůdky, úžasná příroda i moderní stavby. Asi nikoho nepřekvapí, že narazit lze také na Tea Museum. To v prefektuře Fukuoka nabídne nejen vhled do čajové historie a výroby čaje, ale můžete v něm ochutnat čajové nudle, rýžovou čajovou kaši nebo si vlastnoručně opražit čerstvé čajové lístky. Otevřeno je denně kromě úterý.

Není náhodou, že tento Japan Gyokuro získal do svého názvu také jméno Hisui. V japonštině totiž znamená „nefrit“ a přesně takovou barvu čajové lístky mají. Skvostný čaj se jimi může chlubit především díky způsobu pěstování čajovníkových keřů. Ty jsou totiž přibližně 20 dní před sklizní překryty rákosovými rohožemi. Na lístky čajovníků tak dopadá jen minimum slunečního záření a rostliny jsou stimulovány k vyšší produkci zeleného barviva – chlorofylu. Ten ovlivňuje další látky v zelené hmotě mající významný vliv na chuť a vůni čaje. Stínění čajovníků se v Japonsku používá už od 17. století.

Lístky čajovníků sbírají dělníci na plantážích ručně, a to mezi dubnem a květnem. Aby neoxidovaly a neztrácely vzácnou svěžest, krátce je napaří. Pak už stačí čaj svinout do drobných jehliček a jemně usušit. Japonci své Gyokuro natolik milují, že jeho chuti přisoudili pátou, speciální kategorii umami. Ale pozor, dobré Gyokuro je potřeba na trhu hledat. Často bývá kvalitní japonský čaj zaměňován na čínské náhražky. V případě Japan Gyokuro Hisui BIO si však můžete být původem jisti. Stejně jako čistotou, kterou připomíná značka BIO.

Herbář a blahodárné účinky:

Zelený čaj
Zelený čaj

Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny

Ukázka balení čaje

Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.

Příprava čaje

Teplota 60 °C Doba přípravy 2 minuty Množství 3g na 100 ml

Návod na přípravu

  1. První nálev - Gyokuro zalijte vodou o teplotě 60°C  v poměru 3g na 100 ml vody. Nechejte 2 minuty louhovat (přikrytý šálek), poté přeceďte.
  2. Druhý nálev - teplota vody 70°C, doba louhování 1,5 minuty.
  3. Třetí nálev - teplota vody 80°C, doba louhování 1 minuta.
Chuť a tóny:
Intenzita
Trpkost
Množství teinu
Kvalita
Opakované zalití

Potřebujete poradit?

Kontaktujte Petru!
+420 777 707 586
petra@manutea.cz
Pomozte ostatním při výběru:

16. 6.

Hodnocení: velmi dobrá
Vzhledem k faktu, že tyto tři modely popíjím již nějaký ten pátek, rozhodnul jsem se sepsat krátké srovnání pro případné zájemce, kteří si nejsou jisti, který čaj by pro ně mohl být ten pravý. Jedná se o tyto tři čaje - JAPAN GYOKURO, JAPAN GYOKURO HISUI BIO a JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI BIO. JAPAN GYOKURO - doma mu říkáme standard, poměrně chutný nálev, nepravidelné chuti (důvodem polámané lístečky), který určitě ohromí nejen začínající čajomilce, kteří doposud ochutnali jiné druhy zelených čajů, které se připravují vetšinou louhováním při vyšších teplotách (70 - 80 stupnů). Náznaky sladkosti a svěžích tonů trávy. Osobně, vetšinu pracovních dní si bez tohoto čaje nedokážu představit (nepiju kávu). Poměr cena / výkon - palec nahoru. Za tu cenu si myslím, že je to vhodný čaj k častějšímu popíjení. Střídám s několika druhy Senchi a občas i nějaká Bancha. JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zde se cenovkou i kvalitou dostáváme do střední třídy mezi čaji, konkrétně tento model mě zaujal z jednoho důvodu - defakto poloviční cena oproti 3. čaji a štítek BIO. Lístky jsou na tom už mnohem lépe než u předchozího čaje - tedy né tolik polámané, tím pádem se každá příprava čaje odvděčí stejným chuťovým zážitkem, který je skvostný. Nasládlá až ovocná (žlutý meloun?) chuť i vůně s jemnými tóny trávy, a lehce zemité tóny v třetím nálevu, kdy už lehce ztrácí sílu, což se dá očekávat. Pozor si však dejte na teplotu vody a čas louhování. Vyšší teplota má za následek fakt, že budete výše popsané hledat marně. Jsem s tímto čajem a jeho kvalitou velmi spokojen. JAPAN GYOKURO SHINCHA KIWAMI BIO - dvojnásobná cena vypovídá oproti předchozímu čaji o tomto čajovém skvostu jediné, sklízí se jednou ročně, a z tohoto důvodu je také určen k oslavám a popíjení při mimořádných událostech. Mimořádně však také chutná. Velmi intenzivní, lahodná chuť a množství tónů v každém doušku z tohoto čaje, který zcela určitě není určen k zahnání žízně, ale potěšení z každého dne, kdy máte možnost tento čaj ochutnat. V porovnání s HISUI BIO je chuť intenzivnější, při stejném množství lístků a vody. Už tak dokonalý zážitek však umocnil až ten správný Japonský porcelán (Hohin), který, jak se v Japonsku praví, dále povyšuje lahodnost čaje. Tyto konvičky jsou však co se objemu a velikosti týče určeny k vychutnání těch nejlepších čajů, žízeň však nezaženou :) Obecně doporučuji začít na 4 gramech / 100ml vody o teplotě do 60 stupnů - samozřejmě vyhřátá konvička, doba louhování 90s - 120s; Experimentujte…např. gram čaje navíc, nižší teplota -> delší louhování, nebo zkuste louhovat při pokojové teplotě (~15 min) = “umami kick”.

12. 6.

Hodnocení: vynikající
Je mi ctí napsat první recenzi k tomuto skvělému čaji. Jelikož je to můj první zelený čaj z Japonska, tak nemám možnost srovnání, ale je vynikající. Všechny 3 nálevy mají jemnou, nasládlou a svěží chuť bez hořkosti, která se lehce projeví až ve 3. nálevu, ale i tam je zanedbatelná. Pro mě je nyní volba jasná, zelené čaje z Japonska :-))
Pitný režim: A jak je to s čajem? Pitný režim: A jak je to s čajem?
5. 6. 2020 2 minuty čtení
Hloh má velké srdce Hloh má velké srdce
18. 3. 2019 2 minuty čtení
Uvařte si tibetský čaj Uvařte si tibetský čaj
19. 6. 2016 2 minuty čtení

Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:


JAPAN SENCHA BIO - zelený čaj
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

JAPAN SENCHA BIO - zelený čaj

Japonské Miyazaki není jen oblíbeným turistickým rezortem. Prefekturu na ostrově Kjúšú vyhledávají také znalci zelených čajů. Bio Sencha je typickým příkladem místní tradiční produkce. Výborný čaj se svěží a lehkou chutí se hodí pro celodenní popíjení. Čajové zahrady, ze kterých ho vozíme, se rozkládají ve vyšších nadmořských výškách, čajovníky jsou pěstovány v organickém režimu. Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
323 Kč /250 g 129 Kč /100 g
Čerstvý čaj dodáme do čtvrtka, 5. 8. 2021

JAPAN GYOKURO - zelený čaj
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

JAPAN GYOKURO - zelený čaj

Tohle se vám bude líbit! V naší nabídce najdete čaj, který je v Japonsku podáván hostům při přátelském posezení. Pěstuje se za velmi zvláštních podmínek, proto má něco, co řadě ostatních chybí – pátou chuť umami. V čaji Japan Gyokuro ji zaznamenáte jako delikátnost, jemnost, mírnou sladko-slanost. Lépe ji popsat nedokážeme. Ochutnejte sami, tradiční zelený čaj z kopců Uji vás jistě nezklame. Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
899 Kč /250 g 360 Kč /100 g
Čerstvý čaj dodáme do čtvrtka, 5. 8. 2021

JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - zelený čaj
Jste firma? Nepřehlédněte firemní podmínky.

JAPAN KAGOSHIMA KABUSECHA BIO - zelený čaj

Hra slunce a stínu. Milovníci japonských čajů ví, že právě drobné rozdíly ve využívání světla a šera při pěstování čajovníků dokáží zásadně ovlivnit požitek z výsledného nápoje. Zelený organický čaj Kabusecha je toho zářným příkladem. Nemůžete-li se rozhodnout mezi senchou a gyokuro, pak pro Vás máme možné řešení. Vyzkoušejte kabusechu. Kombinuje ty nejvýraznější vlastnosti z obou a snadno se tak může stát Vaším favoritem. Více na detailu zboží
Velká balení:
Malá balení:
1 666 Kč /250 g 666 Kč /100 g
Čerstvý čaj dodáme do čtvrtka, 5. 8. 2021
Můžete se kdykoliv odhlásit. Zpravodaj Vám zašleme 1x za 14 dní.
Přihlášení do akcí, novinek a zajímavostí souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

  Doprava zdarma od 1000 Kč | Sleva na první nákup »