

JAPAN GYOKURO HISUI BIO - zelený čaj
Hornatý ostrov Kjúšú se proslavil jak nejaktivnější sopkou Japonska, horkými prameny a bohatou historií, tak rozsáhlými čajovými plantážemi. Po celá staletí dávají světu lístky dokonalé čistoty a skvostných vůní i chutí. Japan Gyokuro v BIO kvalitě patří k těm nejvybranějším. Vyrůstá ve stínu rákosových rohoží, proto je delikátně jemný a ovocně sladký. Toto je čaj, kterému se přezdívá Jadeitová rosa.
Složení
Zelený čaj Japan Gyokuro 100%Nálev a chuť čaje
Zelený čaj Japan Gyokuro Hisui BIO je po právu řazen mezi vysoce kvalitní sorty. Způsob, jakým je pěstován i zpracováván, mu dává velmi lahodnou chuť, jemnou, v závěru sladce ovocnou. Ne nadarmo Japonci vymysleli pro Gyokuro pátou, speciální chuť umami. Nálev má světle žlutozelenou barvu a můžete ho z jedné dávky čaje připravit až třikrát. Pokaždé překvapí trochu jinými tóny.
Původ čaje
Kjúšú (Kyushu, tedy v překladu „devět provincií“) je nejjižněji položený japonský ostrov, kdysi považovaný za bránu do Japonska. Jde o oblast hornatou, s nejaktivnější sopkou země Mt Also, která se vypíná do výšky 1591 metrů nad mořem. Na ostrově žije kolem 10 procent ze všech obyvatel Japonska, většina měst se soustřeďuje podél severozápadního pobřeží. Čaji však do slova a do písmene patří především prefektury Fukuoka, Kagoshima a Miyazaki. Disponují subtropickým klima a na minerály bohatou půdou.
Ještě než se dostaneme k popisu unikátního čaje, zmiňme však, že celý ostrov proslavily také chrámy s kamennými Buddhy, svatyně na vyvýšených místech, hradní město, porcelán, ruční papír, gurmánské lahůdky, úžasná příroda i moderní stavby. Asi nikoho nepřekvapí, že narazit lze také na Tea Museum. To v prefektuře Fukuoka nabídne nejen vhled do čajové historie a výroby čaje, ale můžete v něm ochutnat čajové nudle, rýžovou čajovou kaši nebo si vlastnoručně opražit čerstvé čajové lístky. Otevřeno je denně kromě úterý.
Není náhodou, že tento Japan Gyokuro získal do svého názvu také jméno Hisui. V japonštině totiž znamená „nefrit“ a přesně takovou barvu čajové lístky mají. Skvostný čaj se jimi může chlubit především díky způsobu pěstování čajovníkových keřů. Ty jsou totiž přibližně 20 dní před sklizní překryty rákosovými rohožemi. Na lístky čajovníků tak dopadá jen minimum slunečního záření a rostliny jsou stimulovány k vyšší produkci zeleného barviva – chlorofylu. Ten ovlivňuje další látky v zelené hmotě mající významný vliv na chuť a vůni čaje. Stínění čajovníků se v Japonsku používá už od 17. století.
Lístky čajovníků sbírají dělníci na plantážích ručně, a to mezi dubnem a květnem. Aby neoxidovaly a neztrácely vzácnou svěžest, krátce je napaří. Pak už stačí čaj svinout do drobných jehliček a jemně usušit. Japonci své Gyokuro natolik milují, že jeho chuti přisoudili pátou, speciální kategorii umami. Ale pozor, dobré Gyokuro je potřeba na trhu hledat. Často bývá kvalitní japonský čaj zaměňován na čínské náhražky. V případě Japan Gyokuro Hisui BIO si však můžete být původem jisti. Stejně jako čistotou, kterou připomíná značka BIO.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- První nálev - Gyokuro zalijte vodou o teplotě 60°C v poměru 3g na 100 ml vody. Nechejte 2 minuty louhovat (přikrytý šálek), poté přeceďte.
- Druhý nálev - teplota vody 70°C, doba louhování 1,5 minuty.
- Třetí nálev - teplota vody 80°C, doba louhování 1 minuta.

























16. 6.
12. 6.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MASALA CHAI - černý čaj

LUNG CHING - DRAČÍ STUDNA - zelený čaj
