

Keňa Oolong Embu County
Keňský čaj je jiný. Oolong zvlášť. Jeho chuť bývá popisována jako likérová, velmi bohatá a plná. V případě Keňa Oolong Embu County musíme tuto charakteristiku doplnit o tóny sladu a oříšků. Jde o jeden z nejlepších keňských oolongů, jaké můžete dostat. Jeho medové aroma je mimořádně atraktivní a vsaďte se, že po prvním doušku budete chtít další.
Složení
Oolong Keňa Embu County 100%Nálev a chuť čaje
Keňa Oolong Embu County dává nálev světle jantarové barvy. Aroma připomíná med, v chuti rozpoznáte slad a oříšky.
Oolongy patří k čajům polofermentovaným, obsahují méně kofeinu než čaje černé, proto se hodí k celodennímu popíjení. Konkrétně tento oolong můžete zalít až pětkrát po sobě. Pokaždé získáte nápoj trochu jiné chuti a aroma.
Původ čaje
Pokud jde o čaj, patří Keňa k zásadním světovým pěstitelům. První rostliny čajovníků se v Keňské republice objevily začátkem 20. století a o dvě dekády později už země s čajem obchodovala na světových trzích. Dnes je čaj hlavní exportní plodinou, ze které plyne Keni největší příjem devizových prostředků. Většina zpracovatelů se zaměřuje na čaje černé, zelené, žluté a bílé, a to obvykle lámané. Na rozdíl od jiných afrických farmářů však někteří keňští pěstitelé dodávají i mimořádně kvalitní čaj celolistový. Příkladem je právě Keňa Oolong Embu County.
Specifické vlastnosti získává především díky místu, na kterém vyrostl. Sytě červená keňská půda je bohatá na minerální látky, vysoká nadmořská výška nechává čajovníkům dostatek času k pomalému růstu a tvorbě značného množství antioxidantů v listech. Čajovníkům svědčí i dlouhé slunečné dny.
Pro region Embu je pěstování čajovníků (podobně jako kávovníků, makadamií a kukuřice) zásadní. Čajové plantáže se rozkládají především vysoko ve svazích hory Kenya, v nadmořské výšce kolem 1 500 – 1 800 m. Jsou obklopeny deštným pralesem, který jim poskytuje nejen stín, ale také vláhu a živiny. Proto není k jejich pěstování potřeba používat pesticidy.
Na pěstování, sklizeň a obchodování s čajem dohlíží Kenya Tea Development Agency (KTDA) sdružující 66 zpracovatelských závodů a přes půl milionu farmářů. Ti obdělávají kolem 100 tisíc hektarů půdy. Členové KTDA vyprodukují ročně přes 60 procent keňského čaje, zbytek jde na vrub velkým firmám.
Keňa Oolong Embu County patří k čajům vyráběným ručně, to znamená, že ho dělníci škubali postupně, v cyklech, se zřetelem na výběr mladých lístků a pupenů. Tradiční postup zahrnuje zavadnutí na slunci, během něhož se čaj částečně zbaví vlhkosti. Úroveň vlhkosti v listech je zásadní pro dobu potřebnou k následnému zoxidování čajových polyfenolů. Dalším krokem je protřepávání čaje v koších a lehké stlačování dlaněmi. Pak je potřeba čaj rozložit a zahřát. Tím dojde k zastavení oxidačních procesů. Následuje rolování do požadovaného tvaru a pomalé prohřívání při nízké teplotě. Nakonec nestandardní lístky dělníci odstraní a zbytek pečlivě zabalí.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Oolong zalijte vodou o teplotě 80-90 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

OOLONG TIE KUAN YIN, Železná bohyně milosrdenství

HUANG DA CHA - žlutý čaj
