

KURKUMA BIO - prášek
Doporučuje ji Ajurvéda, čínská medicína, systém Siddha. Doporučujeme ji i my. Kurkuma v BIO kvalitě si získá každého, kdo chce okořenit jídelníček pořádnou porcí vitaminů, minerálů a flavonoidy. Ten nejdůležitější se jmenuje kurkumin a vyznavači zdravého životního stylu si ho oblíbili pro schopnost odpomoci od mnoha nepříjemností.
Složení
Kurkuma 100%Nálev a chuť čaje
Kurkuma BIO má sytou žlutooranžovou barvu a chutná peprně. Je štiplavá, nahořklá, zemitá. Může připomínat hořčici nebo kari koření, do kterého se přidává.
Původ čaje
Možná ji znáte jako indický šafrán, možná jste věděli, že je jednou ze součástí kari. Na každý pád je Kurkuma koření velmi populární v asijských zemích. A to nejen jako ochucovadlo potravin, ale také coby barvivo tkanin nebo indikátor alkalických roztoků.
Zdrojem Kurkumy je oddenek vytrvalé byliny Curcuma longa. Botanikové ji řadí do stejné skupiny jako například zázvor. Rostlina je to nenápadná, asi metrová, se střídavými, velkými listy. Množí se dlouhými článkovanými oddenky.
Kurkuma pochází z Indie, také se pěstuje v Číně, na Srí Lance, v Indonésii a v Peru. Vyžaduje teploty mezi 20 a 30 ⁰C i časté srážky.
Používání Kurkumy (které se také říká indický šafrán) je rozšířeno zřejmě celosvětově. Prášek ze sušených oddenků obsahuje přibližně 60-70 procent sacharidů, 6-8 procent bílkovin, 5-10 procent tuků, 3-7 procent minerálních látek, stejné množství esenciálních olejů a 1-6 procent kurkumoidů. Právě díky nim doporučují pravidelné užívání Kurkumy tradiční léčitelské systémy jako Ajurvéda nebo Siddha.
Tradiční recepty doporučují kombinovat kurkumu s pepřem a olivovým olejem – zvýší se tak schopnost těla vstřebat kurkumin. Některé zdroje udávají zvýšení vstřebatelnosti dokonce až o 2000 procent. Takovou směs je možné použít k ochucení řady pokrmů (polévky, omáčky, saláty).
Pikantní koření se uplatňuje ve sladkých i slaných pokrmech, při konzervování potravin, výrobě pečiva, zmrzliny, džusů, sušenek, popkornu i omáček. Ačkoli se v kuchyních typicky objevuje coby prášek, nezvyklé není ani použití čerstvého oddenku.
Kromě toho se můžeme s Kurkumou setkat při barvení tkanin nebo během ceremonií hinduistických svatebních oslav. Za zmínku stojí také využití k chemické analýze – takzvaný kurkumový papír indikuje při ponoření do roztoku jeho kyselost či zásaditost.
Vyzkoušejte Kurkumu jako horký nápoj nebo si z ní rovnou připravte takzvané zlaté mléko. To připravíte z pasty (v malém hrnci povařte do zhoustnutí ¼ šálku Kurkumy, ½ čajové lžičky pepře a ½ šálku vody), kterou rozmícháte ve vařícím mléku (1 šálek mléka, 1 lžička kokosového oleje, ¼ lžičky kurkumové pasty) ochuceném medem.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Návod na přípravu
Doporučovaná dávka je 1 gram Kurkumy denně.
- Povařte ji krátce ve vodě nebo mléce s černým pepřem a přidejte pár kapek oleje (kokosový, olivový…)

























25. 9.
13. 9.
18. 7.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

SKOŘICE CEJLONSKÁ BIO - prášek

ASHWAGANDHA BIO - Indický ženšen bylina - prášek
