MACA RED BIO - prášek
Posilující rostlina z výšin. Tak říkali ve svém jazyce Inkové řeřiše peruánské, známé pod názvem Maca. Věřili, že jim zmíněnou plodinu seslali jejich bohové a když uvážíme, jaké blahodárné účinky a schopnosti tato řeřicha má, nelze se jim divit. Jestli si totiž něco zaslouží titul superpotravina, pak je to rozhodně maca.
Složení
Maca BIO 100%Nálev a chuť byliny
Prášek smetanové, jemně nažloutlé barvy má zemitou, mírnou a lehce nasládlou chuť.
Původ byliny
V krajině byste ji zřejmě přehlédli. Velké listy, drobný vzrůst a nevýrazné květy. To hlavní se ovšem skrývá pod zemí. Jako jediná z řeřich koření pomocí bulvy a právě ta je na celé rostlině to nejžádanější. Maca (latinsky Lepidium meyenii) preferuje vysokohorské prostředí. V Andách, kde roste, ji naleznete v nadmořské výšce mezi 3500 až 4500 m. Díky tomu je chráněna před jakýmkoliv znečištěním, ať už půdy či ovzduší. Peruánská oblast je pro ni očividně jako stvořená. Když totiž zkoušeli pěstovat macu jinde, nikdy nedosáhla požadované prvotřídní kvality.
První známky o jejím výskytu sahají neuvěřitelných 6000 let zpět. V Incké říši byla považována za posvátnou potravu a za všemocnou přírodní lékárničku. I v dnešním Peru má maca výsadní postavení a její pěstování podléhá přísnému dozoru. Bulvy se nyní pěstují přibližně v deseti odstínech. Žlutá varianta je nejčastější, červená a černá pak patří mezi raritní záležitosti.
Tradiční pěstitelé dodnes sklízí macu ručně. Opatrně seříznou zavadnuté listy, které dále slouží jako přírodní hnojivo, a nechají očištěné bulvy sušit na slunci. Následně je za nízkých teplot rozemelou na velmi jemný prášek. Ten vypadá vždy podobně bez ohledu na barvu bulvy, rozdílná je však jeho chuť a také poměr důležitých látek. Červená maca je z tohoto hlediska zvláště populární, protože oproti jiným barevným variacím chutná jemně a sladce a zároveň je bohatým zdrojem minerálních látek, vitamínů aj.
Maca Red BIO je bez lepku, proto je vhodná i pro celiaky. V posledních letech je zároveň velmi oblíbenou součástí jídelníčku vegetariánů a veganů. Prášek lze jednoduše přimíchat do jogurtů, kaší či smoothie. Červená maca chuť jídla či nápoje nezmění, přesto ho příjemně ozvláštní.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Návod na přípravu
Maca je velmi jemný prášek. Můžete ho zamíchat do nápoje nebo pokrmu. Obvykle se užívá v množství 3-5 gramů denně. Nepřekračujte doporučené množství.