

OOLONG TIE KUAN YIN, Železná bohyně milosrdenství
Nejšpičkovější sorty tohoto Oolongu patří po zásluze i k nejdražším. Železnou bohyni z čínského Fujianu vyhledávají zkušení čajomilci pro mimořádné chuťové a aromatické vlastnosti. Doporučuje se připravovat metodou Gong Fu Cha. Tehdy ze sebe vydá to nejlepší – bohatý charakter, dlouhou dochuť a maximální ušlechtilost. Teď to všechno můžete zažít i vy.
Složení
Oolong 100%Nálev a chuť čaje
Oolong dává žlutozelený nálev, podle místa sklizně může být až oranžový. Protože je fermentovaný jen zčásti, obsahuje velké množství silic, jež mu dávají výrazné zemité aroma s ořechovým nádechem. Vůně je intenzivní a sladká.
Původ čaje
Čínské částečně fermentované čaje, takzvané Oolongy, jsou proslulé po celém světě. Nejlidnatější země je produkuje více než 400 let. Není tedy divu, že jejich výrobu dotáhla k naprosté dokonalosti. Čínských Oolongů existuje údajně 3 000 druhů. Rozlišují se podle stupně fermentace, která má zásadní vliv na výslednou chuť a vůni, ale také podle odrůdy čajovníku, z nichž byly vyrobeny.
Tie Kuan Yin čili Železná bohyně milosrdenství (Anxi Tie Guan Yin, Kuan-jin, Tiet Kwun Yum) je jednou z nejrozšířenějších čajovníkových odrůd. Stejnojmenný Oolong se fermentuje jen z 20-40 procent.
Zjednodušeně lze jeho výrobu popsat takto: Po sklizni se nechají zelené lístky čajovníků krátce zavadnout na slunci. Následně jsou ručním přehazováním v ošatkách jemně natřeseny. Tím dojde k porušení buněčných struktur a zahájení kontrolované fermentace. Vše se několikrát opakuje, vždy s 1-2hodinovou přestávkou. Procesu se říká vytřásání zeleně. Podle vůně farmář usoudí, zda je fermentace u konce a nechá čaj několik minut vyhřívat v kotli. Po rychlém ochlazení je Tie Kuan Yin rolován (za použití jemných rostlinných olejů a vosků – aby se lístky neslepovaly a déle si uchovaly čerstvost) a sušen.
Jak přišla Železná bohyně milosrdenství ke svému jménu, vysvětlují rovnou dvě legendy. V první vystupuje chudý farmář Wei přemýšlející, jak zachránit chátrající chrám, jehož patronkou byla železná socha Kuan-jin. Jediné, co mohl udělat, bylo dvakrát za měsíc chrám uklidit a zapálit v něm kadidlo. Jednou v noci se mu zjevila Kuan-jin a ukázala mu, že rovnou za chrámem leží jeskyně s pokladem. Wei se o bohatství samozřejmě rozdělil se sousedy a keř čajovníku, který našel růst v jeskyni, přesadil do své zahrady. Čaj, jenž z něho sklízel, patřil k nejlepším v okolí. Chrám opravil a jeho čajová zahrada se stala proslulá v celém Fujianu.
Příběh o Wangovi je kratší. Učenec prý pod skálou Guanyin náhodou našel čajovník, přesadil ho do své zahrady, a když jel kolem císař Čchien-lung, uvařil mu z něj lahodný nápoj. Panovník byl ohromen. Na počest místa nálezu čajovníku rozhodl o jeho jménu: Guanyin tea.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Oolong zalijte vodou o teplotě 80-90 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























10. 7.
3. 3.
24. 2.
11. 9.
16. 7.
12. 5.
24. 2.
13. 2.
3. 11.
9. 9.
29. 8.
1. 4.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

PU ERH std.

GUNPOWDER TEMPLE OF HEAVEN - zelený čaj
