PI LO CHUN - zelený čaj
Klidná snídaně na zahradě, odpolední setkání s přáteli… to jsou příležitosti jako stvořené pro dlouhé vychutnávání nejlepších zelených čajů. Proto by vám doma rozhodně neměl chybět Pi Lo Chun – magický nápoj jemně sladké chuti a květinového aroma. Roste mezi slivoněmi a broskvoněmi a sklízí se pouze jeden den v roce. Výjimečnost sama!
Složení
Zelený čaj China PI LO CHUN 100%Nálev a chuť čaje
Otevřete sáček a ovane vás čistota, travnatost a přirozenost. Nasypete malé spirálky do konvičky (pro vizuální efekt doporučujeme skleněnou), zalijete horkou vodou a k nosu vám vystoupá květinové aroma se stopou po ovoci. Ochutnáte a na patře se rozline sladká, lehká chuť broskví, švestek, meruněk… Pi Lo Chun je trpký zanedbatelně, ale když ho zkoumáte, špetku jeho svíravosti jistě oceníte. Dodává čaji svěžest a chuť na další doušek.
Původ čaje
Ideální podmínky má Pi Lo Chun v pohoří Dongting čínské provincie Jiangsu. Díky blízkému jezeru Tai-hu je pro oblast typická vysoká vzdušná vlhkost, což keřům čajovníků čínských (Camellia sinensis) velmi vyhovuje. Čajové zahrady jsou speciálně promyšlené a péči o ně je věnována obrovská pozornost. Je známo, že čajové lístky velmi dobře absorbují okolní vůně (což je také důvod, proč lidé sklízející čaj nesmí používat parfémy ani kouřit) a právě toho využívají farmáři při pěstování Pi Lo Chun. Mezi čajové keře vysazují ovocné stromy (broskvoně, slivoně a meruňky), jejichž aroma čaj pohlcuje a ukládá ve svých lístcích.
Také sklizeň je naprosto unikátní. Může proběhnout jen jeden den v roce, kdy dosáhnou lístky maximální kvality. Většinou se tak stává mezi půlkou března a půlkou dubna, vždy v období kolem jarní rovnodennosti. Ruční sběr musí být pečlivý a zároveň šetrný – trhají se jen tři centimetry dlouhé špičky lístků, které jsou nejvíc aromatické. Ještě ten den jsou ručně svinovány do tvaru připomínajícího šnečí ulitu. Pak se suší a třídí.
Na jeden kilogram čaje je zapotřebí 14-15 tisíc čajových výhonků. Pi Lo Chun se vyrábí i v provinciích Zhejiang a Sichuan, ale ten z pohoří Dongting je považován za nejlepší. Na trhu se vyskytuje také pod názvy Bi Lou Hong Cha Green, Green Snail Spring, Xia Sha Ren Xiang, Bilouchun nebo Pi-luo-čchun.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
70-80 °C | 2-3 minuty | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C (cca 2 minuty po převaření vody), v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.
12. 2.
19. 9.
19. 9.
5. 3.
20. 12.
9. 8.
11. 1.
11. 8.
30. 3.
25. 8.
16. 7.
22. 5.
5. 12.
26. 8.
25. 8.
25. 6.
18. 6.
10. 6.
4. 6.