

SIKKIM TEMI SFTGFOP 1 FIRST FLUSH - černý čaj
Nejméně lidnatý indický stát má pouze jedinou čajovou plantáž. Jmenuje se Temi a produkuje čaj, po kterém je v celém světě velká sháňka. Říká se mu „čaj králů“. Patří k nejvyhledávanějším a nejvzácnějším. Je mimořádně lahodný, sladký a lehce ovocný. Dámám možná připomene pravou indickou pašmínu – měkkou, hřejivou a luxusní. Zabalte se!
Složení
Černý čaj Sikkim Temi SFTGFOP 1 FIirst flush 100%Nálev a chuť čaje
Sikkim Temi SFTGFOP 1 First Flush má nádherně zlatooranžový čirý nálev, což je známkou vysoké jakosti. Aroma je velmi přirozené, vyvážené. Chuť tohoto výjimečného čaje má hladký, nasládlý základ, na který nasedají tóny ovoce a květin. Můžeme pozorovat mírnou kořeněnost, která čaji dodává harmonii a podtrhuje jeho originalitu.
Původ čaje
Tento vzácný čaj vyrostl ve východní Indii. Vysoké hory v oblasti Sikkim mu vdechly sílu, charakteristickou chuť i omamnou vůni. Plantáž o rozloze 430 akrů je považována za jednu z nejlepších nejen v Indii, ale i na světě. Čaj vyrobený v této zahradě se na trh uvádí jako „Temi Tea“ nebo populární „Sikkim solja“, „Mystique“ a „Kanchanjunga Tea“.
Čajovníky čínské (Camellia sinensis) jsou pěstovány bez klasických agrochemikálií, které sice zvyšují úrodnost, ale ukládají se v listech a mohou jejich prostřednictvím přecházet do lidského zažívacího systému. Mnoho evropských zemí a také Japonsko organické čaje výrazně preferuje. Společnost provozující plantáž, Temi Tea Estate, byla založena v roce 1969, zaměstnává asi 400 lidí a ročně vyprodukuje kolem 100 tun čaje.
Místní terén má sklon 30-50 %, proto je velmi složité ho obdělávat. Čajovníky v Sikkimu rostou v blízkosti mnoha květin – olší, kaštanovců, česnekovníků, vavřínů i skořice, slivoní a třešní. Jejich aroma přechází do čajových lístků a dává Temi Tea nezaměnitelnou vůni. Sklizeň probíhá od března do listopadu, v tu dobu se na plantáže vypravují brzy zrána místní ženy, aby do velkých košů, které mají připevněny na zádech pomocí popruhu kolem čela, natrhaly denní úrodu. Čajové lístky se nechají zavadnout a jsou svinovány, čímž dojde k narušení jejich buněčných stěn a uvolnění šťáv potřebných pro další krok – fermentaci. Ta probíhá za vysoké vlhkosti a v teple, na jejích parametrech je závislá kvalita výsledného produktu. Proto je fermentační proces velmi pečlivě hlídán. Následně jsou lístky, které změnily barvu ze zelené na hnědou, sušeny horkým vzduchem, tříděny a baleny.
Hlavní odběratelé Sikkim Temi SFTGFOP 1 First Flush jsou země jako Německo, Velká Británie, Amerika
a Japonsko. Plné tři čtvrtiny produkce putují do Kalkaty na aukci.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























13. 12.
24. 6.
10. 4.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko L - 1 ks

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Čajová konvice se sítkem - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CHINA KEEMUN CONGU - černý čaj

ENGLISH BREAKFAST - černý čaj
