

SVÍZEL NAŤ (Galium verum) - bylina
Není to s ním jednoduché. Lepí se zvířatům do kožichů, zapleveluje pole a navíc je hořký. Svízel ale dokáže všechny své nevýhody proměnit v jedno velké plus. Dejte mu šanci.
Složení
Svízel 100%Nálev a chuť byliny
Hutná a zemitá vůně s příjemně nasládlou jednoduchou chutí. Nálev má sytou jantarovou barvu.
Původ byliny
Jeho pojmenování v lidech vyvolává spíše negativní očekávání. Dáte-li mu ale druhou šanci a seznámíte se s ním blíže, zjistíte, že to vůči němu není moc fér. Rod Galium čítá několik stovek druhů svízele. Přestože se některým z nich podařilo osídlit i arktické oblasti, obecně lze říci, že tuto rostlinu můžete najít převážně mírném a subtropickém pásmu. Mezi nejznámější v našich končinách patří svízel syřišťový (Galium verum) a přítula (Galium aparine).
Oba tyto svízele obsahují minerály, třísloviny a další látky, proto byly často využívány v lidovém léčitelství. Svízel syřišťový pak také sloužil k sýření sýrů (hlavně v Anglii) a k barvení látek. V Dánsku měl důležitou roli u vyvolávání duchů při seancích. V severských legendách je spojován s Ódinovou manželkou, moudrou bohyní Frigg. Galium verum dosahuje až jednoho metru a jeho drobné květy nesou krásnou zlatou barvu a voní po čerstvě posečené píci.
Pro svízel přítulu je charakteristická jeho lodyha. Ta se snadno přichytí na oděv či zvířecí srst. Své uplatnění našel v dřívějších dobách také jako šikovná výplň matrací - lepivé větvičky dobře držely tvar a byly zároveň pohodlné.
Řadu výhod nám v případě svízele poskytuje jeho nať . Nálev z ní se však nemusí pouze pít. Skvěle poslouží i jako přísada do koupelí či jako obklad. Konzumace se nehodí pro těhotné a kojící ženy, vnější užití by vadit nemělo, přesto radíme konzultaci s lékařem.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu zalijte vroucí vodou 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 250 ml.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na byliny kulaté ø 62mm
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

TULSI (Bazalka posvátná) - bylina

VILCACORA - bylina (Uňa de gato, Kočičí dráp, Uncaria)
