

TŘEZALKA NAŤ - bylina
Určitě ji znáte. Vysoká trvalka, které jsou pozitivní vlastnosti přisuzovány už od starověku, je doma v celé Evropě. Ne nadarmo má řadu lidových názvů. Bylina sv. Jana, čarovník, krevniček nebo křížek pomáhá, kde se objeví. Podporuje psychiku, trávení i hojení. Třezalka tečkovaná je zkrátka stálicí na bylinkářském nebi. Už tisíce let.
Složení
Třezalka tečkovaná 100%Nálev a chuť byliny
Třezalkový čaj má světle oranžovou barvu a výraznou bylinnou vůni. Po ochutnání nás nejdříve pohladí příjemná nasládlost, za ní následuje mírná svíravost a nahořklost. Odvar z třezalky můžete dochutit lžičkou medu.
Původ byliny
Třezalce tečkované (Hypericum perforatum), asi 60 cm vysoké trvalce, jsou prospěšné vlastnosti přisuzovány od starověku. Zmiňuje se o ní už řecký lékař Pedanius Dioskoridés jako o bylině zastavující menstruační krvácení a silně diuretické. Odvar s vínem měl pomáhat při hadím uštknutí. Dým ze zapálené třezalky zase čistil vzduch a byl používán k zahánění zlých duchů. Křesťané dávali třezalce mnoho pojmenování, nejčastěji se jí říká Svatojánská bylina, protože údajně vyrostla z krve, která na zem skapala z probodnutého jazyka Jana Křtitele.
Bylina s dřevnatějící lodyhou a výraznými žlutými květy roste po celé Evropě, v severozápadní Číně, Africe i Malé Asii. U nás ji najdeme od nížin po podhorské oblasti na slunných, sušších okrajích lesů, luk a cest.
Nejčastěji se třezalka sbírá v době květu, tedy v červenci a srpnu. Ideální je suché počasí, kolem 10. hodiny dopolední. V té době obsahuje nejvíc silic. Bylinkářky svazují rostlinky do kytic a ty věší do stínu. Teplota při sušení by neměla přesáhnout 35 °C.
Čerstvou třezalku lze využít také k výrobě tinktury nebo oleje.
Herbář a blahodárné účinky:


Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava čaje
|
|
|
Návod na přípravu
- Třezalku zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1-2 čajové lžičky na 1,5 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1-2 lžičky navíc.
- Doba vyluhování je 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























27. 10.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Sítko na byliny kulaté ø 62mm
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MEDUŇKA NAŤ (Melissa officinalis) - bylina

HEŘMÁNEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVĚT
