

TŘEZALKA NAŤ - bylina
Vysoká trvalka je doma v celé Evropě. Známe ji od starověku, nedivme se tedy, že má řadu lidových názvů. Bylina sv. Jana, čarovník, krevniček nebo křížek. Třezalka tečkovaná je zkrátka stálicí na bylinkářském nebi. Už tisíce let.
Složení
Třezalka tečkovaná 100%Nálev a chuť byliny
Třezalkový nálev má světle oranžovou barvu a výraznou bylinnou vůni. Po ochutnání nás nejdříve pohladí příjemná nasládlost, za ní následuje mírná svíravost a nahořklost. Odvar z třezalky můžete dochutit lžičkou medu.
Původ byliny
Třezalce tečkované (Hypericum perforatum), asi 60 cm vysoké trvalce, jsou prospěšné vlastnosti přisuzovány od starověku. Dým ze zapálené třezalky byl používán k čištění vzduchu a zahánění zlých duchů. Křesťané dávali třezalce mnoho pojmenování, nejčastěji se jí říká Svatojánská bylina, protože údajně vyrostla z krve, která na zem skapala z probodnutého jazyka Jana Křtitele.
Bylina s dřevnatějící lodyhou a výraznými žlutými květy roste po celé Evropě, v severozápadní Číně, Africe i Malé Asii. U nás ji najdeme od nížin po podhorské oblasti na slunných, sušších okrajích lesů, luk a cest. Nejčastěji se třezalka sbírá v době květu, tedy v červenci a srpnu. Ideální je suché počasí, kolem 10. hodiny dopolední. V té době obsahuje nejvíc silic. Bylinkářky svazují rostlinky do kytic a ty věší do stínu. Teplota při sušení by neměla přesáhnout 35 °C. Čerstvou třezalku lze využít také k výrobě tinktury nebo oleje.
Pozor: u citlivých osob je možnost fotosenzibilizace.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Třezalku zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 2 dl.
- Doba vyluhování je 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
- 1 zarovnaná čajová lžička = 1000 mg.
- Nepřekračujte doporučené denní dávkování 900 mg.

























27. 10.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Sítko na byliny kulaté ø 62mm
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MEDUŇKA NAŤ (Melissa officinalis) - bylina

HEŘMÁNEK PRAVÝ (Matricaria chamomilla) - KVĚT
