

VANILKOVÝ SEN - černý čaj
Máte rádi nekomplikované chutě? Takové, co po prvním doušku zůstávají na patře a když pomalu mizí, vyvolávají touhu po dalším loku? Pokud ano, je pro vás Vanilkový sen tím pravým. Jednoduchá a přitom velmi zajímavá kombinace kvalitního čaje s vanilkou zachutná pravidelným vyznavačům černého čaje, ale také občasným ochutnávačům. Doporučujeme s kapkou mléka.
Složení
Černý čaj, Kousky vanilky 5%, AromaNálev a chuť čaje
Černý čaj Vanilkový sen dává tmavě jantarový nálev. Jeho chuť je svěže svíravá, občerstvující, v závěru sladká. Doplňuje ji hřejivá vanilka. Výsledná kompozice připomíná bourbon.
Původ čaje
Černý čaj si možná spojíme spíš s anglickou královnou než čínskými čajovými mistry. Přesto to byli právě oni, kdo „trvanlivou“ verzi čaje dali světu. V polovině 17. století totiž poptávka po lahodném nápoji z čajových lístků vzrostla i v Evropě. Ovšem zelené a bílé čaje během několikaměsíčního
transportu ztrácely barvu, chuť i vůni. Delší oxidace enzymů (nesprávně fermentace), ke které při výrobě černého čaje dochází, je zárukou uchování všech žádoucích senzorických vlastností. Čaj tak mohl putovat klidně i na zmíněný anglický dvůr.
Jak výroba černého čaje vypadá? Nejprve je potřeba naškubat dostatek lístků čajovníků čínských (Camellia sinensis). V případě vzácných čajových sort je sklízejí ručně ženy a dívky do velkých bambusových košů. Pak se čaj nechává zavadnout a je rolován nebo natřásán. Tím dojde k narušení buněčných struktur v listech, uvolnění šťávy a zahájení oxidace enzymů. Tento proces je velmi bedlivě sledován a kontrolován manažerem plantáže. Na správné teplotě čaje a délce oxidace závisí výsledná kvalita. Jakmile je oxidace dostatečná, putuje čaj k sušení, dělníci ho třídí a balí.
Sluší se zmínit také druhou ingredienci Vanilkového snu – vanilku. Aromatické koření je dobře známo z potravinářství nebo kosmetického průmyslu. Tobolky vanilovníků (Vanilla), což jsou mimochodem orchideje), byly do Evropy poprvé přivezeny začátkem 16. století. Původně se vanilovníky vyskytovaly v Mexiku, dnes je možné je díky objevu umělého opylení pěstovat na Madagaskaru, ve Francouzské Polynésii nebo na Bourbonském ostrově. Vanilka je oblíbená pro specifickou vůni a sladkou chuť.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vroucí vodou v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-4 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Energetická hodnota: | 4 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasycených: | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.1 g |
z toho cukry: | 0.1 g |
Bílkoviny: | 0.1 g |
Sůl: | 0.01 g |
25. 10.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj kulaté ø 40mm + podstavec
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MASALA CHAI - černý čaj

DARJEELING EARL GREY - černý čaj
