ROYAL EARL GREY - černý čaj
Další aspirant na královský stůl! Špičková černá klasika z Číny obohacená bergamotovou silicí by si u dvora ostudu rozhodně neutrhla. A tak jsme si jisti, že ani vaše zmlsané jazýčky nepohrdnou čajem s hrdým názvem Royal Earl Grey. Je stvořený pro klidné víkendové snídaně i rušná odpoledne. Kdykoli budete chtít osvěží vaši mysl a povzbudí tělo.
Složení
Černý čaj China Keemun Congu 95%, BergamotNálev a chuť čaje
Royal Earl Grey dává tmavý, hnědočervený nálev, který silně voní bergamotem. Přírodní silice nádherně doplňuje tradiční černý China Keemun, takže kompozice je ve výsledku nasládlá, velmi voňavá a slabě orchidejová.
Původ čaje
Čínský Keemun, který dává čaji Royal Earl Grey základ, byl sklizen v provincii Jiangxi. Díky subtropickému klima a bohatým, vlhkým létům, se tam čajovníkům čínským (Camellia sinensis) dobře daří.
Keemun má poměrně krátkou historii. Poprvé byl vyroben v roce 1875, v podstatě jako pokus státního úředníka Yu Quianchena, který se vypravil do Fujianu učit tajemství produkce tamních čajů. Výsledky předčily jeho očekávání a Keemun rychle pronikl na anglický trh, kde se stal součástí tradičních snídaňových čajových směsí.
Drobné čajové lístky pro China Keemun se sklízejí většinou v kopcích, a to koncem dubna nebo začátkem května. Dělníci je rozloží a nechají zavadnout, pak je ručně svinují. Během tohoto kroku je narušena struktura čaje a dochází k uvolnění šťávy. Ta zvýší mezi lístky vlhkost a zahájí přirozenou oxidaci enzymů. Jde samozřejmě o proces řízený a bedlivě dozorovaný. Sleduje se teplota fermentačního procesu, vlhkost i doba, po kterou probíhá. Když dosáhne čaj požadované chutě a aroma, je usušen na pánvi nebo pomocí horkého vzduchu.
Royal Earl Grey je vyráběn přidáním bergamotové silice k čaji China Keemun. Jde o éterický olej získávaný z plodů podobných citronům. Bergamot se používá v kosmetice i pro aromatizování čajů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
20. 9.
12. 2.
20. 6.
4. 2.
17. 4.
4. 5.
26. 4.
16. 3.
1. 11.
8. 3.
28. 2.
26. 2.
6. 2.
16. 12.
6. 10.
13. 9.