VITAMÍNOVÁ DOBROTA - zelený čaj
Jak se vám líbí kombinace svěží zelené a tmavě žluté? Jak se vám líbí sladkost vyšperkovaná svěží kyselkavostí? Jak se vám líbí zelený čaj, papája a vřesové kvítky? Pokud netušíte, je právě teď ta správná chvíle otestovat Vitaminovou dobrotu. A není to žádný čajíček. Připravte se na pořádnou porci vitaminů, antioxidantů a minerálních látek.
Složení
Zelený čaj 78%, Kandovaná papája (papája, cukr), Spirulina, Aroma přírodní, Květy vřesu, Vitamín C, E, B6, B1, B12, kyselina listová, biotinNálev a chuť čaje
Zelený sypaný čaj Vitaminová dobrota dává nádherně vonící nálev žluté barvy, který zkrátka chcete ochutnat. Jakmile to uděláte, oblaží vás sladkosvíravá chuť, jemně borůvková, na konci mile medová.
Tuto čajovou směs můžete použít také k přípravě zdravého ice tea. Naplňte džbánek ze 2/3 kostkami ledu a přelijte je teplým nápojem. Pak už stačí jen dozdobit mátou nebo meduňkou a podávat.
Původ čaje
S trochou nadsázky můžeme říct, že bez zeleného čaje by Čína nebyla, čím je. A pro mnoho dalších zemí to platí stejně. Je známo, že nápoj ze zelených lístků čajovníků čínských si lidé připravují víc než 5 tisíc let. Je také známo, že přes všechny „moderní“ nápoje si zelený čaj pořád drží první příčku v oblíbenosti na světě. A dobře se ví, že je nejen mimořádně chutný a osvěžující, zároveň obsahuje zdraví prospěšné antioxidanty a vitaminy. Proto si zelený čaj dopřávají lidé stejně v Asii jako Americe nebo Evropě.
Výroba zeleného čaje se laikovi může zdát snadná. Opak je ovšem pravdou. Je zapotřebí nejen přesného dodržování částečně tajného postupu, ale také mimořádné pečlivosti. Čajové lístky pro nejkvalitnější sorty jsou škubány ručně, brzy ráno. Do čajových zahrad vyrážejí obvykle ženy, nesmějí používat parfémy ani jíst aromatické pokrmy. Všechny cizorodé pachy by totiž lístky absorbovaly. Po naškubání se nechává čaj zavadnout, pak je překládán nebo rolován a sušen.
Papája si popularitu milionu mlsalů získala lahodnou chutí připomínající melouny a meruňky. Oválné duté plody, z nichž se konzumuje žlutá dužina, vyrůstají na teplomilných bylinách s výškou až 10 metrů. Skutečně to nejsou stromy. Svědčí o tom takzvaný nepravý kmen neobsahující dřevo. Dutá lodyha nese růžici opadavých dlanitých listů se zubatými laloky. Samotné plody jsou bohaté na enzym papain, který má schopnost podporovat trávení.
Méně nápadnou ingrediencí čaje Vitamínová dobrota je spirulina. Nejde o rostlinu, nýbrž sladkovodní sinici. Je považována za jednu ze superfoods, do stravy ji dokonce přidávají americkým astronautům. Spirulina je ceněna pro vysoký obsah železa, vápníku a vitaminů A, K i řady B.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
70-80 °C | 3-4 minuty | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.
Energetická hodnota: | 4 kJ / 1kcal |
Tuky: | 0.1 |
z toho nasycených: | 0.1 |
Sacharidy: | 0.2 |
z toho cukry: | 0.1 |
Bílkoviny: | 0.1 |
Sůl: | 0.01 |
16. 8.
30. 3.
30. 10.