ZAHRADA BYLIN - bylinná směs
Hledáte čaj, který můžete popíjet v pět ráno i v deset večer? Který uvaříte předškolákovi i pradědovi? Který chutná skvěle horký a výtečně ledový? Tady je! Bylinnou směs jsme namíchali přesně pro tyhle situace. Abyste si užili čaj v celé jeho čisté kráse. Můžete si představit, že jsme za vás proběhli zahrádkou za domem a od každé bylinky uškubli kousek. Zalijte je horkou vodou a zhluboka se nadechněte…
Složení
Jahodníkové listy, Meduňka, Máta peprná, Heřmánek, Listy červeného rybízu, Květ pomeranče, Okvětní lístky růže, Květy vřesu, Levandule, AromaNálev a chuť čaje
Sypaný čaj Zahrada bylin dává světle žlutý nálev s mírnou, bylinkovou vůní. Chuť je méně nápadná, můžete v ní postřehnout stopy levandule, máty a heřmánku.
Tento čaj lze podávat také jako ice tea.
Původ čaje
Ingredience v sypaném čaji Zahrada bylin pocházejí z kontrolovaného zemědělství a všechny vyrostly v Evropě. Většinu z nich máte možná na zahrádce. Mezi nejznámější jistě patří meduňka, máta, heřmánek a levandule.
Trvalku dosahující výšky asi 1 metru, s aromatickými listy a bílými květy, lze vídat na prosluněných místech, polích i zahradách střední Evropy. Původně pochází meduňka z Malé Asie a Středozemí. Její listy obsahují silice, třísloviny, flavonoidy a minerální látky. Díky nim se uplatňuje v tradiční medicíně už do středověku.
Máta je mezi bylinami přidávanými do čajových směsí stálicí. Dorůstá 80 centimetrů, má ochlupené listy a kvete fialově. Vyskytuje se v západní Evropě. Mimo jiné je oblíbena také při obřadech a svatebních rituálech.
Kamilka čili heřmánek je rozšířena samozřejmě na území Evropy, ale také v Asii, Austrálii a Severní Americe. Bíložluté vonné květy jednoleté byliny se sbírají během léta. V sušené podobě nacházejí své místo v čajích a čajových směsích. Aktivními látkami v květech heřmánku jsou silice.
Aromatickou levanduli asi také není potřeba dlouze popisovat. Modrofialové, silně vonící květy, ale také její listy jsou používány do koupelí, k výrobě parfémů nebo jako přísady do pokrmů. Levanduli se dobře daří na prosluněných místech. Jako původní stanoviště je zmiňováno západní Středozemí, tradičně se pěstuje v Provence a mnoha zemích jižní Evropy.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 8-10 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
1. Čaj zalijte vodou o teplotě 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
3. Doba vyluhování 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.