ZELENÝ HONEYBUSH LESNÍ ČARODĚJNICE
Doba je neklidná… a tak naše cesta vede do lesa. Ráno voní rosou a probouzejícím se mechem, v poledne všude cítíme maliníky, a když se sluníčko vydá za obzor, zasvítí u pěšiny drobné jahody. Navečer se krajinou rozhostí ticho a v našich myslích vyčaruje mír a vyrovnanost. Nebo za to může malá Lesní čarodějnice?
Složení
Zelený Honeybush 70%, Kousky jablka, Bezinky 10%, Aroma přírodní, Listy maliníku, Jahody 1%, Černý rybíz 1%Nálev a chuť čaje
Pro zelený (nefermentovaný) Honeybush je typický tmavě žlutý nálev, mimořádně lahodné aroma a medová chuť. Protože jsme k němu přidali lesní plody, je každý doušek poznamenán hebkým dotekem jahod, malin a bezinek.
Honeybush slaví úspěchy u osob, které hledají čaje přirozeně bezkofeinové. Milují je malé děti, těhotné a kojící ženy i lidé v rekonvalescenci a senioři.
Pokud vám můžeme radit, ochutnejte Lesní čarodějnici i ve formě ledového čaje. Stačí naplnit vysokou sklenici ze 2/3 kostkami ledu a přelít je horkým nápojem. Výsledek vás překvapí milou chutí, kterou není třeba doslazovat a skvělou vůní.
Původ čaje
Ačkoli Honeybush řadíme mezi čaje, on skutečným čajem není. Není totiž sklízen z čajovníků čínských, ale z takzvaných „medových keřů“ (Cyclopia intermedia), které rostou výhradně v oblasti Jižního a Východního mysu Jihoafrické republiky. Stejně jako čajovníky patří do čeledi bobovitých, ale na rozdíl od nich se Honeybush zatím nedaří pěstovat komerčně. Je to kvůli specifickým nárokům na půdu a vzdušnou vlhkost a také mimořádné citlivosti na chemické látky. Což je na druhou stranu skvělé, protože si u Honeybushe můžeme být jisti, že nebyl uměle přihnojován, postřikován ani jinak ošetřován. Roste divoce, většinou v horách, takže jeho sklizeň bývá do značné míry komplikovaná. Asi metr a půl vysoký keřík se tradičně sklízí v období květu. Žlutě obsypané větvičky velmi silně medově voní a přitahují roje včel. Právě v tom okamžiku se za Honeybushem do nepřístupných míst vydávají sběrači. Těsně nad zemí sekají celé rostliny, plní jimi velké koše a ty spouštějí na důmyslných kladkách do údolí. Na zpracovatelských farmách jsou celé větvičky i s jehlicovitými lístky nařezány na délku 6-30 mm. V případě zeleného Honeybushe je vynechán fermentační proces, rostlinný materiál se 1-2 dny pouze suší na slunci. Nakonec prochází přes válcová síta, která oddělují velké a silné kousky. Výsledný Honeybush je balen do tkaných sáčků a odvážen k prodeji.
Jablka, jahody, černý rybíz i maliník mají původ v EU. Nakupujeme je od certifikovaných dodavatelů, kteří jsou zárukou nejvyšší kvality. Ovoce je sušeno mrazem, takže si uchovává všechny senzorické vlastnosti a až 90 procent vitaminů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Honeybush zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
18. 8.
4. 10.
11. 1.
12. 3.
11. 9.
3. 9.
3. 6.
26. 5.
15. 5.
13. 5.
21. 3.