

ZLATOBÝL NAŤ (Solidago virgaurea) - bylina
Vysoká bylina s výrazně zlatými květy přitahuje pozornost nejen náhodných kolemjdoucích. Bylinkáři dobře vědí, jaké zázraky dokáže čaj ze zlatobýlu a označují ho jako celík.
Složení
Zlatobýl 100%Nálev a chuť byliny
Pikantní vůně připomínající citrus. Nálev jantarové barvy má zemitou bylinnou chuť s poměrně hořkým koncem.
Původ byliny
Otázka na začátek: co má společného zlatobýl, Thomas Edison a Henry Ford? Ne, není to začátek vtipu. Thomas Edison dostal od Henryho Forda v roce 1920 za úkol najít dostupný zdroj gumy na výrobu pneumatik pro slavný Model T. A zlatobýl byl jasná, byť nakonec nerealizovaná, volba.
Roste totiž planě takřka po celém mírném pásu severní polokoule. V Evropě nejčastěji narazíte na zlatobýl obecný. Ostatní jeho druhy (hlavně ty ze Severní Ameriky) se zde vyskytují také, mohou však v našich podmínkách působit vůči ostatním rostlinám jako škůdce.
Zlatobýl obecný (latinsky solidago virgaurea) získal své jméno podle záplavy zlatých drobných květů, které jej obsypou během pozdního léta. Rostlina dorůstá výšky až jednoho metru a najdete ji na rozmanitých místech - od luk přes kamenité valy až po horské pastviny.
V lidovém léčitelství ji znají také pod názvem celík. Sbírá se v podstatě celá nadzemní část rostliny, přičemž listy a květy se někdy přidávají i do různých pokrmů. Z květů dokáží včely vyrobit navíc opravdu výborný med - tmavý a výrazný. Pro přípravu nálevů a tinktur se však nejčastěji využívá nať. Její chuť může připomínat lékořici či pendrek. Získaný nálev se nemusí pouze pít, ale lze jej také používat zevně na obklady.
Konzumace by měla být střídmá a neměla by překročit dva měsíce. Poté si raději dopřejte pár týdnů pauzu. Vyvarovat by se mu měly těhotné a kojící ženy. Lidé s onemocněním srdce a ledvin by vše měli předem konzultovat s ošetřujícím lékařem.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu zalijte vroucí vodou 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 250 ml.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

SVÍZEL NAŤ (Galium verum) - bylina

PAMPELIŠKA LÉKAŘSKÁ KOŘEN (Taraxacum officinale) - bylina
