

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - černý čaj
Tomuto Assamu dáváme pět hvězdiček ve všech kategoriích! Místní ho pijí velmi silný a skutečně sladký. Přidávají do něj mléko, v Himálaji ho pak šperkují kardamonem a dalším kořením. Nalévají ho do malých šálků, podávají k němu sladké pečivo. V Indii je pití čaje středobodem dne, chvílí pro rozhovory i uzavírání obchodů. Nechejte se inspirovat!
Složení
Černý čaj Assam TGFOP1 Second flush Monipur 100%Nálev a chuť čaje
Skvělý Assam TGFOP1 Second Flush "MONIPUR" je typický tmavými listy a také temným měděným nálevem. Má vyrovnanou, plnou a velmi silnou chuť. Objevuje se v ní samozřejmě klasická svíravost. Aroma je přírodní, natrpklé. Z lístků je možné připravit tři lahodné nálevy, které se budou odlišovat intenzitou chutě i povzbuzujícími a osvěžujícími účinky.
Původ čaje
Tento černý čaj vozíme vždy čerstvý z indického Assamu. Jmenuje se podle státu Monipur (Manipur) v severovýchodní Indii proslulého mnoha nádhernými jezery a střetáváním kultur a náboženství. Plantáže v Monipur leží zaklíněné mezi kopci, tento kout Indie má obecně velmi příznivé klima. V létě dosahují teploty maximálně 32 °C, v zimě klesají lehce pod nulu. Od května do poloviny října tam prší, střídají se prudké lijáky s lehkým mžením. Srážky a teplotní úhrny vytvářejí spolu s úrodnými údolními půdami optimální podmínky pro pěstování čajovníků čínských rodu Assamica. V Monipuru ale najdeme i bambus, rákos, duby, teak, kávu, pomerančovníky, kardamon a rýži.
Už z názvu čaje - Assam TGFOP1 Second Flush "MONIPUR" můžeme odvodit jeho kvalitu a pořadí sklizně. TGFOP (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) udává, že jde o ceněnou sortu s velkým obsahem výhonků. Číslo 1 ukazuje na kvalitu a popis Second Flush sděluje, že čaj pochází z druhé sklizně. Lístky čajovníků se trhají do velkých košů a přepravují na zpracovatelské farmy. Tam se nechají zavadnout. Ve speciálním rolleru se svinují, díky čemuž jsou rozrušeny buněčné struktury a uvolněna šťáva. To je nutný předpoklad pro další krok – fermentaci. Jde o oxidaci enzymů, která probíhá v teple a vlhku. Díky ní se ze zelených lístků stává černý, aromatický a silný čaj. Stejně jako fermentace, je i sušení mimořádně přísně kontrolováno. Od jejich provedení se totiž odvíjí kvalita a také cena čaje na trhu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























27. 2.
14. 7.
25. 12.
5. 9.
5. 6.
24. 2.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko L - 1 ks

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Litinová čajová konvice se sítkem 1200 ml - zelený dekor

Čajová konvice se sítkem - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ASSAM HATIMARA CTC BOP - černý čaj

CEYLON ORANGE PEKOE - černý čaj
