

ASSAM TGFOPI MARGERITA - černý čaj
Špičkový čaj poznáte nejdřív podle názvu, hned nato podle chuti. Assam z okresu Margerita dostal do vínku pět písmen a jedno číslo. Na první pohled prozradí, že jde o lahůdku z nejlahodnějších, čaj s vysokým podílem nejmladších lístků. Jakmile ho zalijete horkou vodou, získáte nápoj silný, svěží a sladce doznívající. Assam TGFOPI Margerita je předurčen k pořádným snídaním, ale výborně se uplatní i v pozdním odpoledni. Dodá energii ke sportování nebo studiu.
Složení
Černý čaj Assam STGFOPI 100%Nálev a chuť čaje
Assam TGFOPI Margerita dává tmavě jantarový nálev se svěže svíravou a lehce sladkou vůní. Podobná je samozřejmě jeho chuť – bohatá a intenzivní, příjemně svěží, na patře zanechávající dlouhou sladkost.
Čaje z Assamu bývají oblíbené jako součást anglických snídaní. Vyzkoušejte ho s kapkou mléka a lžičkou hnědého cukru.
Původ čaje
Tento čaj nevyrostl na úpatích vysokých kopců, nebičovaly ho ledové větry ani netrápila suchá léta. Assam TGFOPI Margerita pochází z oblasti, jejíž průměrná nadmořská výška je 150 metrů, krajina je zvlněná a kromě lesů a řeky v ní najdete několik čajových plantáží. Čajová zahrada Margerita leží v okrese Tinsukia ve východní části indického Assamu. Byla založena v roce 1884 a dnes má rozlohu necelých 1000 hektarů. Jméno jí údajně dala italská královna.
V Assamu vyroste ročně celá polovina veškerého indického čaje. Protože se čajovníky čínské (Camellia sinensis) pěstují v nízké nadmořské výšce, získávají jejich lístky sladovou sladkost a zemitou chuť. Čajový průmysl v oblasti založili britští plantážníci, jejich potomci tvoří dodnes významnou skupinu obyvatel Assamu. Není bez zajímavosti, že 50 procent zaměstnanců plantáží jsou ženy. A je na místě také zmínit, že jejich socioekonomické postavení je potřeba neustále zlepšovat. Chybí dostupné bydlení, doprava, vzdělání i lékařská péče. Už v roce 1951 bylo proto přijato státní nařízení stanovující, že každá čajová zahrada má mít zdravotní středisko s odpovídající péčí. Bohužel ne ve všech částech země se ho daří naplňovat.
Sklizeň čajů v Assamu se provádí převážně ručně, a to velmi brzy zrána. Lístky se po několika hodinách zavadnou, pak jsou ponechány přirozenému procesu oxidace enzymů (za vyšší teploty a vlhkosti vzduchu) a nakonec je dělníci nebo stroje formují, suší, třídí a balí.
Zkratka TGFOPI (Tippy Golden Flowery Orange Pekoe) označuje špičkové čaje s obsahem ochmýřených pupenů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























4. 9.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ASSAM TGFOP1 SECOND FLUSH MONIPUR - černý čaj

CEYLON ORANGE PEKOE - černý čaj
