

BRAZÍLIE DESPALADA GREEN YERBA MATE
Škoda, že nemůžeme každému balíčku téhle krasavice z Paraná nasadit zlatou korunku. Zasloužila by si ji. Tato Yerba Maté je skutečnou princeznou. Vozíme ji rovnou z plantáže a nikdy neodoláme, abychom si hned nenaplnili kalabasu a nepodlehli její zemité a přesto atraktivní chuti. Mate Green Despalada se výborně hodí pro ty, co s nápojem jihoamerických indiánů zatím jen koketují. Učaruje jim svou silou i něhou zároveň.
Složení
Yerba Mate 100%Nálev a chuť čaje
Toto Maté dává světle žlutý, jiskrný nálev typické zemité vůně. Chuť je delikátnější než u Maté z jiných plantáží, přesto v ní probleskuje říznost, příjemná natrpklost a samozřejmá zemitost.
Původ čaje
Despalada Green Yerba Maté se „narodilo“ v jižní Brazílii, přesněji řečeno ve státě Paraná ohraničeném na východě Atlantikem. Je o něco menší než Rumunsko a přírodní podmínky mnozí také považují za velmi podobné.
Na území Paraná leží pozůstatky jednoho z nejvýznamnějších subtropických porostů vzácných araukárií na světě. Západní hranici země tvoří řeka Paraná, samotný stát lze geograficky rozdělit na pobřežní oblast, pohoří a roviny. Průměrná teplota se pohybuje kolem 19 ⁰C. Podnebí charakterizují subtropická horká léta a suché zimy, v oblasti Curitiba také se sněhovými srážkami.
Maté, tedy sušené lístky cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), začali jako první užívat indiáni z kmene Guarani v jižní části Brazílie. S příchodem španělských kolonizátorů zažilo popíjení Maté velký rozmach. V polovině 17. století po něm jezuité dokonce tak bažili, že se jim podařilo založit nové plantáže. To vyvolalo vážné konkurenční boje završené jejich vyhnáním v roce 1770 a částečným rozpadem paraguayské produkce. Na přelomu 19. a 20. století převzala štafetu pěstování i zpracování lístků cesmíny paraguayské Brazílie. Dnes zásobuje světový trh z 53 procent, následuje ji Argentina (37 procent) a Paraguayi (10 procent).
Ale zpátky k Despalada Green Yerba Maté. Je vyrobeno z keřů cesmíny paraguayské, které vyrostly na zastíněných plantážích. Listy a větvičky, které byly sklizeny ručně, napěchovali farmáři do velkých pytlů a nechali fermentovat. Proces je ukončován krátkým zahřátím. Pak se Yerba suší horkým vzduchem ve speciálních sušičkách, stříhá a balí. Výsledný produkt obsahuje 95 procent lístků a 5 procent větviček.
Návod k tradiční přípravě:
- Tradičně se Mate připravuje v tzv. kalabase (vysušené tykvové slupce) a pije se horké nebo chlazené pomocí bombilly (kovové slánky).
- Do kalabasy nasypte 2-3 čajové lžičky lístků a přelijte mírně teplou vodou tak, aby lístky získaly pevnou konzistenci.
- Po několika minutách zalijte horkou vodou a nechte 3 minuty vyluhovat.
- Opatrně do kalabasy vsuňte bombillu a osvěžující nápoj můžete pomalu popíjet. Aby se do slánky nedostaly žádné lístky, je na jejím spodním konci malé sítko. Nepřipravujte příliš silný nálev, aby se bombilla neucpala!
- Tento proces můžete z jedné dávky Mate opakovat až pětkrát. Vylouhujte však vždy maximálně 3 minuty. V případě potřeby použijte k ochucení cukr, citron, pomeranč, rum, koňak nebo mléko.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- 1-2 lžičky Mate nasypte do šálku (200 ml) a zalijte 70-80 °C horkou vodou.
- Nechejte max. 3-5 minut louhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte louhovat, tím je nálev povzbudivější.
- Po 5 minutách však začíná čaj hořknout.
- Ze stejné dávky je možno připravit ještě další nálevy. Čaj lze ochutit citronem nebo javorovým sirupem.

























17. 8.
19. 3.
9. 10.
25. 4.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

ROOIBOS
