BYLINNÁ SMĚS PRO DOBROU NÁLADU
Uchovejte si první ranní úsměv po celý den. Než stihnete natáhnout ponožky a připravit snídani, můžete mít svou pravidelnou dávku dobré nálady na stole. Bylinkový čaj provoní vaši kuchyň i mysl. Veselá mysl je nadosah!
Složení
Kousky jablka, Ibišek, Listy ostružiníku, Šípkové slupky, Bezinky, Máta peprná, Listy meduňky, Rakytník, Květy slunečnice, Okvětní lístky růže, AromaNálev a chuť čaje
Lákavě červený čaj Bylinná směs pro dobrou náladu voní velmi svěže, ovocně a mátově. Chuť lze popsat jako sladkokyselou s peprmintovým závěrem. Doporučujeme ho připravit jako horký nebo ledový nápoj. V obou variantách skvěle doplní pitný režim, osvěží a příjemně naladí.
Původ čaje
Všechny ingredience v čaji Bylinná směs pro dobrou náladu vyrostly v Evropě. Naprostou většinu z nich známe z českých zahrad a lesů, ale jistě stojí za připomenutí, proč jsou tak populární.
Šípky, plody růží šípkových, jsou zmiňovány už v herbáři z 11. století. Je to cenný zdroj vitaminu C. Kromě něj obsahují také vitamin A, K. PP, B1 a B2. Šípkové růže mají velmi vonné květy bílé, růžové až temně nachové barvy a ostnité větvičky. Rostou na celé severní polokouli.
Přimíchali jsme do tohoto čaje také mátu. Vytrvalá bylina si získala mnoho lidových názvů jako třeba balšám nebo větrové koření. Její výtažky se používají při výrobě cukrovinek, ústních vod i masážních přípravků.
Černé kulaté plody bezu, bezinky, se dříve používaly k zahánění zlých sil. A v podstatě jim to zůstalo. Obsahují totiž vysoké množství vitaminu C, A i řady B. Bezy jsou keře, stromy i byliny, které na zimu opadají. Mají pilovité listy a kvetou v nápadných bílých květenstvích. Narazíme na ně v mírném a subtropickém pásmu jižní i severní polokoule.
V Bylinné směsi pro dobrou náladu nechybí ani takzvaný „sibiřský zázrak“. Plody opadavého rakytníku, který je doma v Číně, Mongolsku, Nepálu a Indii, si získávají stále více příznivců. Žlutooranžové, 3-5 mm velké peckovice rakytníku uplatňují také v kuchyni – připravují se z něj marmelády, kompoty, sirupy…
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
90 °C | 8-10 minut | 1 až 2 čajové lžičky na 2 dcl |
Návod na přípravu
- Vsypejte 1-2 čajové lžičky čaje do šálku, zalijte 2 dcl vody o teplotě 90 ⁰C.
- Nechejte minimálně 8-10 minut luhovat v přikrytém šálku.
- Sceďte a popíjejte několikrát za den.
Energetická hodnota: | 2 kJ / 0.4 kcal |
Tuky: | 0 g |
z toho nasycených: | 0 g |
Sacharidy: | <0,5 g |
z toho cukry: | <0,5 g |
Bílkoviny: | 0 g |
Sůl: | 0 g |
11. 8.