

CANCHALAGUA - bylina
Kdybychom žili mezi indiány, byla by nenápadná bylina s drobnými žlutými květy běžnou součástí naší domácnosti. Nežijeme, takže si Canchalaguu kvůli jejím benefitům do lékárničky doplníme teď. Buďme jako indiáni, důvěřujme přírodě!
Složení
Canchalagua 100%Nálev a chuť čaje
Bylina Canchalagua svou chutí ani vůní neohromí, ale ani neodradí. Je jemná, bylinková. Samotný odvar má světle žlutou barvu.
Původ čaje
Botanikové dali této zajímavé rostlině český název kruženka zpeřená (Schkuhria pinnata), častěji ji ale najdete pod pojmenováním Canchalagua (čteno kančalágua). V Jižní Americe, kde má svůj původ, jí říkají také třeba escoba de anisillo, escobilla, mata-pulgas nebo tacote. Dnes je Canchalagua pěstována také v Africe a Severní Americe.
Jak vlastně vypadá? Představte si jednoletou bylinu se vzpřímenými, dlouhými stonky, které vyhlížejí jako tenké suché větvičky. Dorůstá maximálně do půl metru, má asi 4 centimetry velké listy obvykle se zubovitými okraji. Canchalagua kvete žlutými, mimořádně drobnými květy. Dobře se jí daří ve vyšších nadmořských výškách (2 - 3 000 metrů), na suchých místech. Osidluje stráně i horské hřebeny, často ji lze vidět poblíž hospodářských budov.
Jako první používali tuto bylinu původní andští kočovníci kmene Ketchwa. Její použití pak konkrétněji popisuje mezi jinými starodávný mexický lékopis i proslulý americký botanik James A. Duke v publikaci Medicinal Plants of Latin America.
Nať Canchalagui je bohatá především na germacranolidy, heliangolidy, seskviterpenové flavonoidy a sloučeniny síry. Způsobů přípravy existuje několik. Kromě klasického luhování v horké vodě můžete vyzkoušet také vaření. Zhruba 1/3 hrnku byliny zalijte 1 litrem studené pramenité vody. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Nechejte chvíli zchladnout, poté sceďte. Takto připravený nápoj můžete skladovat v chladničce a podávat s citronem, pomeranči, skořicí nebo medem.
Odvar by neměly užívat děti a těhotné ženy. Existuje také riziko možné alergické reakce a fotosenzitivních projevů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
1. Zalijte přibližně 5 gramů Canchalagui 1 litrem horké vody (o teplotě 80 ⁰C).
2. Nechejte luhovat 10-15 minut, poté sceďte.
3. V případě potřeby oslaďte medem.
4. Nápoj popíjejte teplý, v množství 1 hrnek 2-3krát denně.




















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Filtr papírový S - do šálků

Sítko na byliny kulaté ø 62mm

Filtr papírový L - do čajových konviček
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

VILCACORA - bylina (Uňa de gato, Kočičí dráp, Uncaria)

CHANCA PIEDRA ( Phyllantus niruri linn ) - bylina
