

CHINA FUDING XIN GONG YI - bílý čaj
Mimořádně vzácný bílý čaj Xin Gong Yi (volně přeloženo jako Nové řemeslo) je zkrátka jiný. A právě tím je dokonalý. Mezi ostatními čaji je to ještě pískle, protože světlo světa spatřil poprvé až v druhé polovině minulého století. Hrdě si však buduje své jméno a svou domovinu Fuding již nesmazatelně zapsal do čajové mapy světa. Pohodlně se tedy uvelebte a zjistěte se šálkem v ruce, jak je to s tím řemeslem a zlatým dnem.
Složení
CHINA FUDING XIN GONG YI 100%Nálev a chuť čaje
Nálev má intenzivnější odstín než u klasického bílého čaje. Zlatavé tóny se volně mísí s zelenkavými v souvislosti s dobou louhování. Chuť je jemná a přesto plná a komplexní. Na jazyku můžete rozpoznat hru meruněk a rozinek s příjemně nasládlým závěrem.
Původ čaje
Fuding leží v severovýchodní části Číny, v prefektuře Ningde. V roce 1968 zde na základě zvýšené poptávky po bílých čajích vytvořili Xin Gong Yi. Vybrali si pro to čajovníkový kultivar Da Bai Hao, z jehož pupenů se vyrábí slavný Silver Needle. A udělali moc dobře. V nadmořské výšce 400 m. n. m. se keřům skvěle daří a lístky jsou bohaté na methylsalicylát, čemuž vděčí za sladkou ovocnou vůni připomínající mentolky.
Pro Xin Gong Yi se vybírají zásadně pouze pupeny s jedním mladým lístkem. Tím se výslednému čaji vtiskne květinová chuť s bohatou texturou. Následuje oxidace, která je ovšem uměle prodlužována. Běžný bílý čaj je zoxidován přibližně z 5 %, ovšem Xin Gong Yi dosahuje úrovně 30 %. Po celou dobu fermentace je zapotřebí pečlivě sledovat hladinu vlhkosti a stálost prostředí. Jakýkoliv výkyv podmínek by celý proces zhatil, i proto je tohoto čaje každoročně na trhu jen velmi omezené množství.
Zavadnuté lístky se poté lehce zatočí a rychlým opečením se oxidace zastaví. Hlavní specialitou tohoto čaje je však jeho zrání. Po dobu 5 let odpočíval na dřevěných prknech, kde sbíral sílu, jedinečnost a bohatost chuti. Teprve poté byl připraven na cestu, jejíž konec může být právě ve vaší konvičce.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Sítko na čaj permanent velikost M

Filtr papírový S - do šálků
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JASMÍNOVÝ - zelený čaj

HONEYBUSH BIO
