

China Keemun Hao Ya - černý čaj
Jako zebra. Opravdu. Čajové lístky speciálního China Keemun Hao Ya jsou střídavě černé a stříbrné, což je pro keemuny poněkud netypické. Zaujme vás však nejen vizuálně. Jeho chuť je nádherně květinová, probleskují v ní tóny ovoce a medu. Ačkoli jde o čaj poměrně mladý, získává si velké množství obdivovatelů. Věříme, že po prvním šálku se k nim přidáte i vy.
Složení
Černý čaj China Keemun Hao Ya 100%Nálev a chuť čaje
China Keemun Hao Ya dává nálev tmavě hnědé až mahagonové barvy s lehkým medovým aroma. Po zalití vodou získáte nápoj harmonické, nasládlé chuti, v níž hlavní roli hrají květiny a ovoce. Svíravost je nízká, příjemně celou chuťovou kompozici doplňuje.
Původ čaje
Pokud jde o lokalitu, ze které China Keemun Hao Ya pochází, můžeme být poměrně přesní. Keemuny se totiž vyrábějí v okresu Quimen v čínské provincii Anhui. Okres leží na jihovýchodě provincie, žije v něm asi 190 tisíc lidí a jeho vznik se datuje do roku 766, kdy Číně vládla dynastie Tang. Jméno získal Quimen (Keemun) podle hory Qi na severovýchodě a řeky Chang na jihozápadě. Quimen charakterizuje vlhké subtropické monzunové klima, průměrná roční teplota se pohybuje kolem 15 ̊C, nejvíce srážek přichází mezi dubnem a červencem.
Speciální je také odrůda čajovníku čínského (Camellia sinensis) – jde o Quimen Zhu Ye. Ke sklizni se vybírají pouze nepoškozené, svěží listy bez chorob a škůdců. Protože jsou čajové plantáže okresu Quimen umístěny v poměrně nepřístupných kopcích, musejí za čajovníky dělníci často šplhat dost vysoko. Činí tak koncem dubna nebo začátkem května, kdy má čaj nejlepší aromatické vlastnosti.
V případě China Keemun Hao Ya sklízejí jak lístky, tak stříbřité tipsy. Právě díky nim pak vypadá čaj jako „pruhovaný“. Naškubané lístky nechávají dělníci zavadnout, a když ztratí nejméně třetinu své vlhkosti, ručně je rolují. Tím je naruší a spustí fermentaci, kvašení potřebné k tomu, aby čaj získal žádoucí senzorické vlastnosti. Jakmile se tak stane (celý proces je nutné velmi pečlivě sledovat a správně určit okamžik ukončení fermentace), putuje sklizeň buď do předehřátých pecí, nebo na velké pánve. Nakonec je potřeba čaj vytřídit a zabalit, v tomto případě ručně.
Černý čaj typu keemun, ačkoli je vyráběn v Číně proslulé tisíciletou čajovou historií, patří k těm mladším. Za jeho úspěchem stojí státní úředník Yu Quianchen, který se údajně v provincii Fujian hodlal seznámit s tajemstvím výroby černého čaje. Stalo se tak roku 1875, před tím se čajové zahrady v Anhui věnovaly výhradně zeleným čajům. Výsledek práce pana Quianchena předčil všechna očekávání a jeho keemun si rychle získal značnou popularitu. V Anglii se stal nejvýznamnější složkou čajové směsi English Breakfast.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- China Keemun Hao Ya zalijte vodou o teplotě 100 ̊C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

CHINA KEEMUN CONGU - černý čaj

LONG ZHU BLACK - černý čaj
