CHINA MILK BLACK GUNPOWDER - černý čaj
S trochou nadsázky se dá říct, že v provincii Hubei se kolem čaje točí úplně všechno. Po císaři Shen Nong, který podle pověsti vůbec poprvé připravil nápoj z čajových lístků, se dokonce jmenuje přítok řeky Yangtze. Vysoké popularitě se nemůžeme divit. Hubei je svou produkcí pátou nejúspěšnější čínskou provincií. Například jeho gunpowdery jsou proslavené. Teď máte příležitost dopřát si vynikající „střelný prach“ ve vanilkově mléčném kabátku. My mu dáváme jedna s hvězdou!
Složení
Černý čaj BLACK GUNPOWDER 98%, Aroma přírodní mléčnéNálev a chuť čaje
Černý čaj China Milk Black Gunpowder překvapí čajomlice hned několikrát. Mile. Především si povšimnou krásně zpracovaných čajových lístků. Žádné zlomky nebo prach, skutečný gunpowder. Po přivonění ucítí jak jistou zemitost, tak jemnou mléčnost a po ochutnání budou uchváceni zcela. Kombinace poctivého černého čaje a přírodního mléčného aroma je dokonalá. Lahodná, plná chuť víc slov nepotřebuje. To musíte zažít sami.
Původ čaje
Ano, Hubei možná nepatří k tak „provařeným“ provinciím jako Yunnan nebo Fujian. To ovšem nic nevypovídá o kvalitě tamního čaje. A ta je špičková. Seznamme se však nejdřív s oblastí, ve které China Milk Black Gunpowder vyrostl. Právě přírodní podmínky a péče o čajovníky se na kvalitě výsledného produktu vždy zásadně podílejí.
Hubei leží v centrální části Číny, na sever od známého jezera Dongting. Hraničí s dalšími čajovými oblastmi jako například Anhui nebo Jiangxi. Provincie je bohatě zásobena vodou z řeky Yangtze a jejích přítoků, čajové plantáže se rozkládají na úbočích kopců. Podnebí je v Hubei subtropické, se zřetelnými ročními obdobími – v zimě se teploty pohybují mezi 1 a 6 ˚C, v létě mezi 24 a 30 ˚C.
Pokud se do Hubei vypravíte, nebo si prohlédnete fotky jiných cestovatelů, uvidíte obvykle čajové plantáže zahalené mlhou. Časté srážky, spolu s půdními podmínkami a teplotními výkyvy během roku, determinují chuť a vlastnosti čajových lístků. Přičtěme k nim ještě fakt, že řada tamních čajových zahrad leží daleko od přelidněných měst a průmyslových oblastí. Čaj z Hubei tedy bývá výjimečně sladký a svěží.
V Číně mohou zemědělskou půdu obvykle vlastnit jen družstva. Drobní zemědělci se v nich organizují, aby mohli čaj například společně sklízet, zpracovávat a také prodávat. Nejinak je tomu v Hubei. Rolníci o čajovníky čínské (Camellia sinensis) celoročně pečují pod dohledem družstev, která jim poskytují potřebné služby. Keře jsou na některých místech dodnes škubány ručně. Jakmile se lístky nechají zavadnout, je nutné je stlačit do drobných perliček a nechat odpovídající dobu fermentovat. Samozřejmě za přísného sledování teploty a délky celého procesu. Na něm totiž záleží, jak chutný a kvalitní výsledný čaj bude. Po ukončení fermentace putuje gunpowder do sušáren.
Pro finální chuť byla při výrobě tohoto gunpowderu použita přírodní mléčná silice. Lidé alergičtí na laktózu by měli být při konzumaci čaje obezřetní.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vroucí vodou, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.