

DARJEELING FTGFOP I FIRST FLUSH BIO - černý čaj
Vynikající čaj z prvního sběru! Darjeeling v bio kvalitě má mléčnou, aromatickou chuť, jíž probleskují květinové tóny. Jedinečná souhra svíravosti, svěžesti a lahodnosti staví tento ručně zpracovaný čaj na světové výsluní. Patříte-li mezi příznivce nápojů, co mají grády, pak sypanou prémiovou lahůdku z indického Darjeelingu hoďte do košíku!
Složení
Černý čaj BIO DARJEELING FTGFOP I FIRST FLUSH - Aktionstee 100%Nálev a chuť čaje
Ačkoli jde o čaj černý, jeho nálev má světlou barvu. Chuť je mléčná a aromatická. Po rozležení v ústech v ní lehce rozpoznáme stopy květin a příjemnou nasládlost. Chuťový dozvuk je dlouhý. Díky svíravosti je tento čaj osvěžující, a to jak v teplé, tak ledové verzi.
Původ čaje
Ne nadarmo se čajům z indického Darjeelingu přezdívá „šampaňské čajů“. Jsou totiž tak unikátní, že je snadno rozpoznáte. Také se podobně jako pravé šampaňské často falšují. Darjeeling charakterizuje několik základních vlastností: vyrábí se vždy z vysokohorských čajů rostoucích na severovýchodě Indie, v oblasti Darjeeling; sklízí a zpracovává se ručně; není stoprocentně fermentovaný a nese ochrannou známku zobrazující ženu držící větvičku čajovníku.
Darjeeling bývá láskyplně nazýván „královnou kopců“. Leží mezi skalnatými horami, pod věčně zasněženými Himálajemi. Díky vysoké nadmořské výšce, chladnému a mlhavému podnebí a častým srážkám vyrůstá v tamních čajových zahradách čaj skutečně unikátní. Sklízí se zásadně ručně, v případě Bio Darjeeling FTGFOP 1 Flush „Aktionstee“ brzy zjara – od konce února do konce dubna. Je spočítáno, že na výrobu 100 gramů Darjeelingu je potřeba sesbírat 2000 čajových lístků. Sklizeň je úkolem šikovných žen a dívek, které na čajové plantáže vyrážejí velmi brzy ráno. Čaj se rychle převáží ke zpracování, nechává se zavadnout a hned nato fermentovat. Oxidace enzymů je bedlivě sledována, na jejím procentu závisí výsledná chuť a aroma čaje.
Darjeeling je fermentován méně než klasické černé čaje. Nakonec se čaj suší horkým vzduchem, vždy s velkou pečlivostí. Přepálený čaj má karamelovou nebo praženou chuť. A o tu čajoví fajnšmekři rozhodně nestojí.
Zkratka FTGFOP 1 (Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1) ukazuje, že jde o nejjemnější část produkce zpracovanou s maximální péčí a opatrností. Má stejnoměrný list a vysoký podíl pupenů.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























18. 1.
13. 1.
24. 2.
24. 8.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

JAPAN SENCHA BIO - zelený čaj

ASSAM TGFOP1 SONIPUR BIO - černý čaj
