

EARL GREY BIO - černý čaj
Máte rádi dlouhé a bohaté snídaně? Pokud jste ještě neměli možnost, zkuste si třeba v neděli přichystat míchaná vajíčka, toasty, domácí džem a černý čaj. V Anglii ho pijí s mlékem a cukrem, vynikající je však i s medem a citronem. Earl Grey, pravý cejlonský čaj s příchutí bergamotu, povýší vaše ráno na originální zážitek. Je osvěžující, povzbuzující a pozitivně nalaďující. A k tomu všemu BIO.
Složení
Černý čaj Earl Grey BIO 100%, BergamotNálev a chuť čaje
Černý čaj Earl Grey BIO poznáte podle velmi tmavého nálevu, příjemné svíravosti a zřetelné chuti i vůně bergamotové silice. Může připomínat citrony. Čaj je silný, přesto působí hladce a příjemně.
Původ čaje
Když se řekne černý čaj, většina si vybaví Srí Lanku, tedy Cejlon. Dnes už není podstatné, že k pěstování čajovníků tam přistoupili vlastně z nouze. Poté, co v roce 1869 postihla místní kávové plantáže epidemie plísně. Důležité je, že Srí Lanka dodává světu čaj mimořádné kvality, který si oblíbili i na anglickém královském dvoře. Více podrobností a zajímavostí o čaji ze Srí Lanky najdete v našem Magazínu.
Earl Grey je klasika, která nezklame. Lidé jí obvykle velmi rychle propadnou a zařadí tento nápoj do svých snídaní nebo odpoledních svačin. V tomto případě máme navíc tu čest s Earl Greyem v BIO kvalitě. Čajovníky, z jejichž lístků je vyroben, jsou pěstovány v režimu organického zemědělství – tedy bez použití průmyslových hnojiv a ošetřujících přípravků. Takový způsob hospodaření samozřejmě vyžaduje hlubokou znalost všech souvislostí v přírodě a ne vždy je zárukou vysoké produkce. Můžeme se však spolehnout na mimořádnou čistotu čajových lístků a vysoký obsah cenných látek.
Černé čaje se vyrábějí fermentací. Zelené, čerstvě naškubané lístky je potřeba nechat zavadnout. Pak se musí narušit jejich struktura, aby došlo k uvolnění šťáv, které spustí proces fermentace (oxidace). Některé černé čaje se nechávají fermentovat pár desítek minut, jiné až dvě hodiny. Odhadnout moment, kdy je proces u konce, zvládne jen velmi zkušený pracovník. Jakmile ta chvíle nastane, putují lístky (teď už tmavé barvy) do sušáren. Ještě předtím ale bývají postříkány bergamotovým olejem. Jde o silici z plodů citrusového stromu, které vypadají trochu jako žluté hrušky, ale chutnají kysele a velmi výrazně voní. Bergamotová silice se kromě jiného hojně používá v pánských parfémech, má také řadu zdraví prospěšných účinků.
Herbář a blahodárné účinky:




Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dcl vody.
- V přikrytém šálku luhujte 2-3 minuty.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.

























Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DARJEELING EARL GREY - černý čaj

ASSAM TGFOP1 SONIPUR BIO - černý čaj
