

FLAMBOVANÝ ANANAS - ovocný čaj
Ách, tolik kokosu! Pokud milujete kokosovou vůni stejně jako my, pak neváhejte. Tenhle ovocný čaj vám jí dopřeje do sytosti. K tomu si představte, že chutná nejen kokosově, ale hlavně po ananasech. Čerstvých, šťavnatých, sladkokyselých. Mezi ingrediencemi najdete ještě kousky jablíček. A to je celé tajemství téhle lahody. Doporučujeme v zimě, v létě, ve všední dny i ve svátky.
Složení
Kousky jablka, Kokosové chipsy (kokos, cukr), Kousky ananasu 10%, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Ovocný čaj Flambovaný ananas dává nálev žlutooranžové barvy. Podle vůně byste možná jeho svěží chuť nehádali, ale první doušek vás přesvědčí o opaku. Po přičichnutí se ocitnete v kokosovém ráji, po ochutnání vás čaj zanese na pláž, k drinku z čerstvě vymačkané ananasové šťávy. Tento čaj je velmi svěží a přitom báječný nejen na ledu, ale i horký.
Původ čaje
Začněme ananasem. Věděli jste, že jakmile jeho plod (s velmi zajímavým vývojem, mimochodem) dozraje, celá rostlina obvykle uhyne? Že celosvětová produkce ananasu činí ročně kolem 15 milionů tun? A že plody obsahují bromelin napomáhající trávení? Ananas je zkrátka ovoce mnoha překvapení.
Ananasovník chocholatý (Ananas comosus) řadí botanikové do čeledi broméliovitých. Lokalitou jeho přirozeného výskytu je Jižní Amerika, dnes se však pěstuje všude v tropických a subtropických oblastech, a to jak pod širým nebem, tak ve sklenících. Největší objem celosvětově sklizených ananasů pochází z Thajska, Filipín, Číny, Indonésie, ale také Havaje nebo Kostariky a Mexika.
Samotná rostlina nebývá vyšší než 120 centimetrů, charakterizuje ji přízemní růžice dlouhých, tuhých listů. V jejím středu se objevuje stonek zakončený specifickými, v tuhých listenech schovanými, květy. Obvykle nejsou opyleny, nicméně po odkvětu srůstají v plod, který známe jako ananas. Váží až 3 kilogramy, zraje kolem 3 měsíců a u většiny odrůd neobsahuje semena.
Ananasy obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, minerální látky, významné aminokyseliny a bromelin, proteolytický enzym podílející se na štěpení bílkovin. Vyžívají se jak v potravinářství (pro přímou konzumaci, výrobu nápojů, zavařenin apod.), tak ve farmakologii a léčitelství.
Druhou významnou složkou tohoto čaje je kokos, tedy kokosový ořech, plod kokosovníku ořechoplodého (Cocos nucifera). Podle odborníků pochází zřejmě z jihovýchodní Asie, časem se rozšířil do většiny států tropického pásu. Mezi největší pěstitele patří Indonésie, Filipíny, Indie, Brazílie a Srí Lanka. Roční světová produkce kokosu se pohybuje kolem 60 milionů tun.
Kokosovník je 30metrová palma s podlouhlými listy vyrůstajícími z jejího vrcholu. Každý rok na něm může dozrát až 120 plodů – peckovic o průměru 30 centimetrů. To, co nazýváme kokosem, je vlastně semeno, ze kterého byl odstraněn vláknitý obal. Pod tvrdým oplodím se nachází dužina a volná emulze, tedy kokosové mléko. Je pozoruhodné, že kokos si uchovává klíčivost po dobu několika měsíců až let, proto se může rozšiřovat mezi jednotlivými zeměmi třeba prostřednictvím moře.
Pokud jde o cenné látky, které kokos obsahuje, za zmínku rozhodně stojí vápník, proteiny, draslík, vitamin C a vitamin B.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
1. Ovocný čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl vody.
2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
3. Luhujte 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















22. 9.
25. 2.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

KOUZLO BROSKVE S MERUŇKOU - ovocný čaj

MOTIVAČNÍ KOENZYM Q10 - ovocný čaj
