

FORMOSA OOLONG SUPERIOR
Oolongy bývají jemné, výjimečně lahodné a kouzelně osvěžující. Formosa Superior není výjimkou. Lehounký čaj z tradičních čínských zahrad se hodí jak pro celodenní popíjení, tak ke vzácným chvilkám relaxace. V jeho chuti najdete květiny a ovoce, jeho vůně vás potěší hebkou nasládlostí zralých broskví. Dopřejte si pohodu!
Složení
Oolong 100%Nálev a chuť čaje
Formosa Oolong Superior dává nálev zlatavé barvy a velmi výrazné, nicméně příjemné vůně - voní po zralých broskvích. Ostatně ovoce najdete i v jeho plné chuti, doplňují je tóny exotických květin, nikterak vtíravé, přesto zřetelné.
Tento čaj si vychutnáte nejlépe v čisté podobě, bez dochucovadel. Výborný je také jako ice tea.
Původ čaje
Čínskou provincii Fujian znají čajomilci obvykle velmi dobře. Povětšinou hornatá oblast s rozsáhlými lesními partiemi se rozkládá na jihovýchodním pobřeží země, ohraničena neméně slavnými provinciemi Zhejiang a Jiangxi na severu a západě a Guangdong na jihu. Z východu ji omývají vody Jihočínského moře.
Čaj je nedílnou součástí Fujianu víc než 5 tisíc let. Oblast produkuje především plantážní čaj zelený, ale do světa posílá i skvělé čaje černé, úžasné bílé čaje a také skvostné oolongy. Jeho podnebí, nadmořská výška a půda bohatá na minerální látky dopřávají keřům čajovníků čínských (Camellia sinensis) vše, co ke zdárnému růstu potřebují.
Oolongy jsou v Číně popisovány jako čaje žlutozelené nebo polozelené, protože jde o jakýsi přechod mezi čajem zeleným a černým. První zmínky pocházejí z poloviny 18. století, doby dynastie Čching. Samotné slovo oolong znamená černý drak.
Stejně, jako je specifická chuť oolongů, je jedinečná i jejich výroba. Jakmile dělníci lístky z keřů naškubají, nechají je krátce zavadnout na přímém slunci. Potom je vloží do ošatek a jemně natřásají tak, aby došlo k porušení jejich struktury. Následuje „odpočinek“ a nové natřásání. Tento proces, nazývaný vytřásání zeleně, je potřeba několikrát opakovat. Až do té doby, než je fermentace přesně na takovém stupni (procentech), jakého chceme dosáhnout. Oolongy totiž bývají fermentovány pod 20 procent, nad 20 procent, kolem 40 i mezi 50 a 70 procenty. V závěru je potřeba lístky samozřejmě prudce zahřát, aby byla fermentace ukončena, ochladit, srolovat a usušit.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
1. Čaj Formosa Oolong Superior zalijte vodou o teplotě 80-90 ˚C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl vody.
2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
3. Luhujte 5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























5. 12.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

OOLONG TIE KUAN YIN, Železná bohyně milosrdenství

MILK OOLONG
