

JIŽNÍ INDIE NILGIRI FOP BIO - černý čaj
Bios znamená život a BIO znamená, že jste právě našli další z produktů organického zemědělství. Ani čajové zahrady nezůstávají v tomto ohledu pozadu. Pěstovat čajovníky bez průmyslových hnojiv a postřiků není žádnou novinkou. Příroda dobře ví, co dělat. V jihoindickém Nilgiri se stará o dostatek vláhy i slunce, takže místní čaj chutná sladce a mile peprně. Roste kolem něj totiž sousta voňavého koření. Nilgiri čaj je ručně sbíraný ve výjimečné výšce až 2700 m s charakteristickou chutí pro čaje Nilgiri tak typickou, což jsou tóny exotického koření.
Složení
Černý čaj NILGIRI FOP BIO 100%Nálev a chuť čaje
Černý čaj Jižní Indie Nilgiri FOP BIO vám bude chutnat. Stejně jako jeho další fermentovaní kolegové, také on potěší osvěžující svíravostí, na rozdíl od mnoha je však i velmi příjemně nasládlý a navíc – najdete v něm chuť a vůni exotického koření. Každý doušek si vychutnáte, každé přivonění vás oblaží.
Původ čaje
Kde leží region Nilgiri asi z hlavy ví málokdo. Není divu, svou rozlohou 2 565 km 2 patří k územím menšího významu. Přesto se o takzvaných indických Modrých horách píše docela dost. Kromě jiného díky čaji, který tam pěstují od roku 1835. A pořád podle zavedených postupů z dob britského kolonialismu.
Zvlněné kopce Nilgiri jsou součástí pohoří Western Ghat Mountain táhnoucího se napříč jižní Indií. Rostou v nich jedny z nejvýše pěstovaných čajů na světě. Jsou velmi aromatické, jemné a přirozeně sladké. Protože jsou čajové plantáže obklopeny lány kardamomu a pepře, velmi často v chuti čajů identifikujeme také stopy koření. V oblasti se pěstují rovněž eukalypty, zelenina a obilniny. Plodiny jsou zavlažovány jen deštěm, zavlažovací systémy nejsou v Nilgiri vybudovány. O bohatství tamní přírody svědčí tři národní parky a mnoho lokalit zařazených do biosférické rezervace Nilgiri. Podle regionu je zároveň pojmenována několik ptáků – nilgiri pipit, nilgiri woodpigeon, nilgiri blackbird.
Čajové zahrady provozují drobní zemědělci, některé plantáže vlastní zpracovatelské závody. Celý čajový segment zastupuje Nilgiri Planters´Association of South India. Finální produkt je prodáván na pravidelných aukcích v Conoor, Coimbatore a Kochi. Víc než 50 procent čaje putuje na export, obvykle jako základ čajových porcovaných směsí. V režimu organického zemědělství funguje v Nilgiri mnoho čajových zahrad. Jejich produkce je velmi vyhledávaná a ceněná.
Stejně je tomu v případě tohoto čaje. Byl sbírán jen ručně a zpracován velmi pečlivě. Po zavadnutí zelených čajových lístků jsou tyto válcovány, aby došlo k narušení jejich celistvosti, uvolnění buněčných šťáv a spuštění fermentace. Díky ní změní čaj barvu i chuť a vůni. Že je proces fermentace u konce, pozná jen velmi zkušený odborník. Jde totiž o záležitost delikátní, ve které hraje roli každá maličkost (vlhkost vstupní suroviny, teplota a délka procesu apod.). Po ukončení fermentace se musí čaj usušit v proudu teplého vzduchu. Také tady je nutné dodržet přesný postup a být obezřetný. Příliš horký vzduch čaj spálí, chladný zase nedosuší. V obou případech je sklizeň znehodnocena. V případě Jižní Indie Nilgiri FOP BIO dopadlo vše na výbornou. Je před vámi čaj vynikající kvality a fantastické chuti.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dcl vody.
- V přikrytém šálku luhujte 3-5 minut.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DARJEELING BIO SINGTOM - černý čaj

ASSAM TGFOP1 SONIPUR BIO - černý čaj
