KOZINEC BLANITÝ (ASTRAGALUS) KOŘEN - bylina
Kozinec blanitý, známý spíše pod poněkud exotickým názvem astragalus, je nepochybně jedním z pilířů čínské medicíny. Tence řezané plátky kořene podporují přirozenou imunitu, normální hladinu cukru v krvi, normální činnost cévní soustavy a kardiovaskulárního systému.
Složení
Astragalus 100%Nálev a chuť byliny
Odvar z kořene má světle hnědou barvu a nečekaně nasládlou chuť s tóny dřeva.
Původ byliny
Kozinec blanitý pochází z Asie. Jedná se o krásně kvetoucí rostlinu s latinským pojmenováním Astragalus membranaceus. Jeho domovinou jsou převážně slunné pastviny a úbočí hor Číny, Mongolska a Severní Koreje. Jelikož je však rod astragalus nesmírně široký, některé zástupce z řad kozince můžeme najít i jinde ve světě, Evropu nevyjímaje.
Pro sběr kořene jsou vybírány čtyř až pětileté rostliny. Ke sklizni dochází tradičně na jaře či během podzimu. Přibližně jeden metr dlouhý kořen se následně nechá sušit na slunci a až poté se naseká na velmi tenké plátky žluté barvy s pevnou a vláknitou texturou.
Kozinec, jinak též zvaný Huang Qi, je nedílnou součástí bylinkářského směru Fu - Zheng. Astragalus byl poprvé zmíněn ve spojitosti s legendárním Šen-nungem, což byl bájný čínský císař žijící údajně v letech 2737 – 2697 př. n. l.. Legendy o něm hovoří jako o Božském zemědělci a o průkopníkovi v oblastech farmakologie a rostlinné léčby s důrazem na využití bylin.
Plátky kořene kozince jsou perfektní pro vnitřní i vnější užití. Lze z nich jednoduše přichystat chutný nápoj, jehož příprava probíhá obdobně jako u odvaru z čerstvého zázvoru. Nasekaný kořen se často přidává také do polévek a masitých jídel. Pro vnější použití z něj můžete velmi snadno připravit tonikum či tinkturu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
100 °C | 15 minut | 2 čajové lžičky na 250 ml |
Návod na přípravu
- 1 polévkovou lžíci byliny zalijte 700 ml studené vody a přiveďte k varu, poté na mírném plamenu vařte 15 minut.
- Odvar slijte a užívejte 3x denně.