

KOZINEC BLANITÝ (ASTRAGALUS) KOŘEN - bylina
Kozinec blanitý, známý spíše pod poněkud exotickým názvem astragalus, je nepochybně jeden z pilířů čínské medicíny. A netýká se to pouze její novodobé větve. Tence řezané plátky kořene překvapí svou chutí i rozmanitým využitím.
Složení
Astragalus 100%Nálev a chuť byliny
Odvar z kořene má světle hnědou barvu a nečekaně nasládlou chuť s tóny dřeva.
Původ byliny
Kozinec blanitý pochází z Asie. Jedná se o krásně kvetoucí rostlinu s latinským pojmenováním Astragalus membranaceus. Jeho domovinou jsou převážně slunné pastviny a úbočí hor Číny, Mongolska a Severní Koreje. Jelikož je však rod astragalus nesmírně široký, některé zástupce z řad kozince můžeme najít i jinde ve světě, Evropu nevyjímaje.
Pro sběr kořene jsou vybírány čtyř až pětileté rostliny. Ke sklizni dochází tradičně na jaře či během podzimu. Přibližně jeden metr dlouhý kořen se následně nechá sušit na slunci a až poté se naseká na velmi tenké plátky žluté barvy s pevnou a vláknitou texturou.
Kozinec, jinak též zvaný Huang Qi, je nedílnou součástí bylinkářského směru Fu - Zheng. Astragalus byl poprvé zmíněn ve spojitosti s legendárním Šen-nungem, což byl bájný čínský císař žijící údajně v letech 2737 – 2697 př. n. l.. Legendy o něm hovoří jako o Božském zemědělci a o průkopníkovi v oblastech farmakologie a rostlinné léčby s důrazem na využití bylin.
Plátky kořene kozince jsou perfektní pro vnitřní i vnější užití. Lze z nich jednoduše přichystat chutný nápoj, jehož příprava probíhá obdobně jako u odvaru z čerstvého zázvoru. Nasekaný kořen se často přidává také do polévek a masitých jídel. Pro vnější použití z něj můžete velmi snadno připravit tonikum či tinkturu.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Bylinu zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 2 čajové lžičky na 250 ml.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1-2 lžičky navíc.
- Doba vyluhování je 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.















Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

TULSI (Bazalka posvátná) - bylina

SIBIŘSKÝ ŽENŠEN KOŘEN (Eleutherococcus senticosus) - bylina
