MIX BYLIN PRO TĚHOTNÉ A KOJÍCÍ ŽENY
Mámy to nemají snadné. Zvlášť v době, kdy svá robátka nosí v bříšku nebo v náručí. Potřebují laskavou péči a porozumění, dostatek odpočinku a zdravou stravu. Naše maminky milujeme, takže jsme pro ně a všechny drahé Manuačky připravili speciální mix bylinek. Jak známo - fenykl, anýz, kmín a kopřiva umí zbavit nepohody tělesné i duševní.
Složení
Fenykl, Anýz, Kmín, KopřivaNálev a chuť čaje
Mix bylin pro těhotné a kojící ženy má po zalití vroucí vodou nálev velmi světlý, žlutozelený. Voní peprmintově a bylinkově, stejná je i chuť.
Původ čaje
Středomoří, Asie, Evropa… Tam všude bychom mohli hledat suroviny do tohoto mixu bylin pro maminky. A přesně tak jsme to udělali. Nehledali jsme ale pouhé bylinky – hledali jsme bylinky nejkvalitnější, z organického zemědělství, čerstvě usušené a správně skladované. K radosti naší i maminek všechno dobře dopadlo. Čtveřice osvědčených pomocníků tak může pomoci od bolavých a nafouklých bříšek, potíží s kojením, neklidem a nerovnováhou.
Fenykl je trochu podobný kopru. Víceletá rostlina se známou vůní a chutí si našla místo v kuchyni i herbářích lidových léčitelů. Pro kulinářské účely se používají čerstvé lístky i plody – podlouhlé dvounažky žlutošedé barvy.
Anýz je rostlina jednoletá, má velké ploché listy a bílé květy v okolících. Pěstuje se pro plody (dvounažky), které je potřeba sbírat koncem léta a v tenkých vrstvách sušit. Anýz slouží jako koření už od starověku. Voní aromaticky a má kořenitou nasládlou chuť.
Kmín najdeme v každé české domácnosti. Semena obsahující éterické oleje se uplatňují v pekařství, konzervárenství, farmacii i likérnictví. V České republice ho ročně spotřebujeme kolem 1 500 tun. Rostlina kmínu má lysé, zpeřené listy a tenký vřetenovitý kořen.
Kopřivu považují tradiční léčitelé po právu za královnu bylin. Trvalka vyrůstající na rumištích, při okrajích cest a polí bývá vyhledávána pro listy a nať, a to od časného jara do konce května. V té době totiž obsahuje nejvíc chlorofylu, hořčíku a antioxidantů. Kopřivy se sbírají jak na čaj, tak pro přípravu nádivek, špenátů nebo jarních polévek.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 8-10 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
Návod k přípravě:
- Bylinný čaj zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
Energetická hodnota: | 4 kJ / 2 kcal |
Tuky: | 0.1 g |
z toho nasycených: | 0.1 g |
Sacharidy: | 0.1 g |
z toho cukry: | 0.1 g |
Bílkoviny: | 0.1 g |
Sůl: | 0.01 g |
27. 3.
23. 10.