

MODRÝ ČAJ - bylina (Clitoria ternatea)
Říká se mu motýlí hrachový květ. Nebo taky méně prozaicky klitorie. Kromě toho, že zbarví vodu do nečekaně krásného tyrkysového odstínu, dokáže překvapit svými vlastnostmi. Po staletí ho využívá Ajurvéda, současná věda ho podrobuje pečlivému zkoumání. Modrý čaj v supermarketu nekoupíte. Je vzácný. Dopřejte si ho samostatně, nebo přihoďte pár sušených květů k oblíbenému nápoji.
Složení
Clitoria ternatea 100%Nálev a chuť čaje
Modrý čaj poznáte na první pohled – květy klitorie jsou skutečně modré a po zalití horkou vodou dávají tyrkysový nálev. Jeho barva se mění podle pH tekutiny, čaj z klitorie v kombinaci s několika kapkami citronu je například velmi tmavě fialový. Chuť bývá popisována jako přírodní, zemitá a dřevitá, podobná některým zeleným čajům.
Původ čaje
Nejpozoruhodnější částí klitorie (Clitoria ternatea) je květ tmavě modré barvy, tvarem připomínající ženské pohlaví. Samotná rostlina vypadá jako keřík s tmavě zelenými eliptickými listy. Klitorie je bylina vytrvalá, její květy bývají asi 4 centimetry dlouhé. Plody jsou ploché lusky, které obsahují 6 až 10 semen. Ještě než dozrají, dají se konzumovat. Klitorie bývá pěstována jako okrasná rostlina, zajímavé je, že se vysazuje tam, kde je potřeba zlepšit kvalitu půdy. Její kořeny totiž poskytují
symbiotické prostředí půdním bakteriím, které přeměňují dusík z atmosféry na látky využitelné rostlinou. Dusík se pak při jejím rozkladu navrací zpět do půdy.
Své přirozené stanoviště má klitorie ve většině zemí jihovýchodní Asie, proto si právě tam získala řadu názvů. V Thajsku a Vietnamu je například čaj z klitorie k mání jako nam dok anchan. Míchá se s mátou, medem a citronem a uplatnění nachází jako uklidňující a relaxační nápoj na večer. Často bývá podáván v lázních a wellness.
V místech svého původního výskytu jsou modré květy používány jako barvivo. Malajská kuchyně pracuje s extraktem, kterým barví lepivou rýži. V Thajsku vyrábějí modrý sirup, v Barmě květy obalují v těstíčku a smaží.
Květ klitorie, který se zpracovává pečlivým sušením, obsahuje především flavonoidy. Čaj můžete konzumovat teplý nebo ledový. Oblíbené jsou změny jeho barvy při kombinování například s citronem nebo ibiškem. Populární bývají punčové mísy nebo koktejly. Čaj zmrzlý v kostkách ledu se pomalu rozpouští a mění barvu nápoje.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
Návod na přípravu
1. Zalijte 5 květů Modrého čaje 200 ml vroucí vody.
2. Nechejte luhovat 5-7 minut.
3. Čaj slijte a popíjejte.
4. Doporučené množství je 5 šálků za den.
Modrý čaj je zpracován v potravinářském standardu, avšak dle vyhlášky č.58/2018 Sb nesmí být použit jako potravina (pouze jako surovina).




















28. 9.
24. 5.
8. 2.
19. 7.
19. 7.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MASALA CHAI - černý čaj

ELIXÍR VĚČNÉHO ŽIVOTA - zelený čaj
