

MOSAMBIK GBOP MONTE METILILE BIO - černý čaj
Pod nejvyšší horou Mosambiku, která je domovem rozmanitých rostlin i živočichů, obnovují místní farmáři dávno zaniklé čajové zahrady. Jednou z takových je Monte Metilile. Čajovníky pěstuje v režimu organického zemědělství, sklizeň je tedy BIO a navíc neuvěřitelně lahodná. Dopřejte si i vy ortodoxní africký zlomkový čaj nejvyšší třídy s velkým množstvím zlatavých tipsů!
Složení
Černý čaj Mosambik GBOP Monte Metilile BIO 100%Nálev a chuť čaje
Černý čaj Mosambik GBOP Monte Metilile BIO vás zaujme jak krásným listem, tak libou vůní. Po zalití vroucí vodou dá nálev nádherné jantarové barvy. V jeho chuti najdete harmonickou sladkost a lehoučkou ovocnou svěžest. Tento čaj je vynikající jako snídaňový, jeho přínosy však jistě oceníte i při celodenním popíjení.
Původ čaje
Jestli hned nevíte, kde přesně Mosambik leží, ani se nedivíme. O jihovýchodě Afriky se v našich končinách bohužel moc nemluví, natož, abychom měli představu, jaké politické poměry tam vládnou. A o tamním čaji se začínáme dozvídat teprve několik málo let. Ovšem sorty, které k nám z Mosambické republiky přilétají, přesvědčí každého škarohlída – mosambický čaj je nad očekávání skvělý! Proč? Čtěte dál…
Od roku 1505 bylo území Mosambiku kontrolováno Portugalskem. Důvodem byl jeho „objev“ portugalským mořeplavcem Vasco de Gama, který u něj přistál v roce 1498. Teprve v roce 1975 vyhlásila země nezávislost a vznikla Mosambická lidová republika. Následující dění však vyústilo v 15 let trvající občanskou válku. Dnes patří Mosambik k nejchudším státům světa.
Čajovníky se na africký kontinent dostaly zřejmě na začátku 20. století, nejprve do Keni, Ugandy, Malawi a Tanzanie. V Mosambiku je portugalští osadníci vysadili ve 30. letech. Koloniální dědictví se stalo základem pro příjmy z exportu pro řadu místních čajových producentů. V 60. letech byl dokonce Mosambik druhým největším africkým vývozcem čaje. Ale kvůli nepokojům, změnám hranic a bojům o nezávislost přišlo obrovské množství čajových zahrad ke značné újmě. O plantáže nikdo nepečoval, zpracovatelské závody byly zavřeny, veškerá technika chátrala, farmáři si řemeslo nepředávali z generace na generaci. Snahy společnosti Cha de Magoma však dopadají na úrodnou půdu. A to doslova. Díky investicím do kvalitního zázemí, místních lidí i obnovy čajových zahrad se k nám teď dostávají sorty špičkové kvality. Jednou z nich je Mosambik GBOP Monte Metilile BIO.
Zahrada Monte Metilile leží v regionu Mount Namuli. Jsou v ní vysázeny čajovníky Camellia sinensis var assamica. Klimatické podmínky v nadmořské výšce 1 200 metrů, půda bohatá na živiny a dostatek slunečního záření i potřebné vlhkosti – to vše keřům čajovníků v Monte Metilile nadmíru prospívá. Jsou navíc pěstovány v režimu organického zemědělství, tedy bez použití průmyslově vyráběných hnojiv či ošetřujících postřiků. Certifikace BIO, o kterou se čaj musí pravidelně ucházet, kvalitu čaje jen podtrhuje.
Mosambik GBOP Monte Metilile BIO patří k čajům ortodoxním, to znamená zpracovaným tou nejtradičnější metodou: lístky jsou sbírány ručně, poté se nechávají zavadnout, dělníci je buď ručně, nebo s pomocí strojů rolují, nato je sklizeň ponechána oxidaci a pak přichází na řadu sušení, třídění a balení čaje.
Zkratka GBOP (Golden Broken Orange Pekoe) v názvu vypovídá o nejvyšší třídě zlomkového čaje, často s úlomky celých listů. Takový čaj obsahuje vrcholové pupeny – tipsy. Ty se podílejí na harmonické a jemné chuti nápoje.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj Mosambik GBOP Monte Metilile BIO zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ASSAM HATIMARA CTC BOP - černý čaj

JAVA BOP1 PASIR MALANG - černý čaj
