

CHINA YUNNAN FOP - černý čaj
Není to žádná věda. Komu je třeba povzbuzení, nechá černý čaj vyluhovat dvě tři minutky. Kdo hledá uklidnění pro žaludek a stimulaci trávení, zalije čaj na minut pět. Ať tak nebo tak, vždycky dejte přednost kvalitě před slevou v supermarketu. Černý čaj vám vaši pozornost a čas věnovaný přípravě stokrát oplatí. Bude se vám líbit, vonět i chutnat. Zvláště, sáhnete-li po čerstvém China Yunnan FOP!
Složení
Černý čaj China Yunnan FOP 100%Nálev a chuť čaje
Klasický černý čaj dává světlejší červený nálev plné chuti a jemného aroma. China Yunnan FOP je vysoce kvalitní, proto v něm rozeznáme charakteristickou nasládlost doplněnou příjemnou svíravostí. Vůně je mírná, přírodní. Tento čaj se skvěle uplatní jako snídaňový, ochutnejte ho třeba s mlékem nebo třtinovým cukrem.
Původ čaje
Ačkoli Čína historicky patří k producentům především zelených čajů, daří se jí od poloviny 20. století i na poli silných černých čajů. Během krátké doby se z jihozápadní provincie Yunnan, která leží na hranici s Vietnamem, stalo místo proslulé velmi kvalitními fermentovanými čaji.
China Yunnan FOP je už podle názvu jakostní čaj s obsahem výhonku a nejlepšího prvního lístku. Podle uznávané terminologie (FOP – Flowery Orange Pekoe) patří k lepším standardům většiny plantáží. Vyrábí se v oblasti s mírným podnebím a na jeho vzhled, chuť i vůni má největší vliv nadmořská výška a srážkový úhrn. Čajovníky čínské (Camellia sinensis) rostou v Yunnanu vysoko v horách, jejich sklizeň je proto poměrně náročná. Je pravdou, že poslední dobou se čajové lístky sklízejí čím dál víc strojově, v tradičních zahradách se ale stále drží osvědčené práce hbitých a jemných lidských rukou. Místní ženy vyrážejí na plantáže brzy ráno, lístečky škubou a ukládají do velkých košů. Následně je dopraví ke zpracování, které spočívá v rozložení na rošty (kde lístky zavadnou), svinování (většinou strojové, někdy ruční) a fermentaci. Jde v podstatě o jednoduchý chemický proces, při kterém za účinku vlhka a teploty kolem 28 °C dochází k oxidaci enzymů. Čajové lístky díky tomu změní barvu, chuť i vůni. Je to velmi hlídaná část výroby čaje, protože rozhoduje o kvalitě a ceně konečného výrobku. Sušení je v Číně prováděno buď nad ohněm, nebo ve velkých pánvích. I tady je důležité pečlivě celý proces sledovat a řídit. Přehřátý čaj mívá nežádoucí, až nepříjemnou dochuť.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























17. 5.
19. 6.
19. 10.
30. 9.
27. 2.
13. 2.
13. 9.
26. 8.
18. 3.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Bavlněné sítko L - 1 ks

Bavlněné sítko M - 1 ks

Filtr papírový L - do čajových konviček

Čajový teploměr v dřevěném pouzdru

Čajová konvice se sítkem - orientální motiv

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor

Čajová konvice se sítkem - květinový dekor II.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

EARL GREY - černý čaj

CHINA GUNPOWDER - zelený čaj
