

OVOCNÁ SMĚS S YUZU - ovocný čaj
Kdo nezná yuzu, může to rychle napravit. Ovoce vzniklé zkřížením citronu a mandarinky je oblíbené především v japonské kuchyni. Yuzu chutná trochu jako grapefruit a když k němu přisypete jablka, ananas, pomeranče a zázvor, získáte čaj vhodný pro horké léto stejně jako pro chladnou zimu. Bohatý na zdraví prospěšné látky a skutečně velmi dobrý.
Složení
Kousky jablka, Rozinky, Kousky mrkve, Kandovaný ananas (ananas, cukr), Kousky zázvoru, Červená řepa, Aroma přírodní, Kurkuma, Kousky pomeranče, Brusinky, Špenátové vločky, Yuzu 1%, Květy slunečniceNálev a chuť čaje
Ovocný čaj Yuzu chutná svěže kyselkavě, zároveň je příjemně sladký. Díky koření vám nabídne taky atraktivní štiplavou dochuť. Nálev má světle červenou barvu.
Původ čaje
Trochu podrobnější informace o ovoci yuzu se jistě hodí. Zvláště, když tento citrusový plod v Evropě příliš neznáme. Na rozdíl od Číny, Japonska a Koreje, kde se začasto používá v gastronomii. Yuzu (Citrus junos) je malý keř nebo strom pokrytý velkými trny. Botanikové ho řadí do čeledi Rutaceae, tedy Routovité. Ta zahrnuje například i citrus, kumkvát, routu nebo třemdavu. Plodem yuzu je ovoce vzhledem podobné malému grapefruitu, se zvrásnělým povrchem žluté nebo zelené barvy a poměrně suchou, na pecky velmi bohatou dužinou. Sama o sobě je hodně kyselá a pro přímou konzumaci (i kvůli peckám) se často nevyužívá. Populární je však v japonské, čínské nebo korejské kuchyni.
Strom yuzu roste pomalu. Do první sklizně uplyne od jeho vysazení celých deset let. Na druhou stranu se mu poměrně dobře daří v chladných oblastech, tam, kde by citlivější citrusy růst nedokázaly.
Pro yuzu je charakteristická silná vůně a kyselá chuť. V Japonsku je toto ovoce součástí rituálu spojeného se zimním slunovratem, kdy se do horké lázně vloží několik plodů, aby uvolňovaly nádhernou vůni. Koupel prý chrání před nachlazením, zahřívá tělo a uvolňuje mysl. Ze slupky je možné vyrábět olej, plody se zpracovávají do omáček, octů, sirupů, marmelád. Velmi populární jsou yuzu čaje.
Do širšího povědomí veřejnosti se yuzu dostalo zřejmě až začátkem 21. století, kdy o ně projevili zájem američtí kuchaři a začali ho propagovat ve svých receptech. Stejně se postupně objevuje také v kosmetice a medicíně. Yuzu obsahuje značné množství vitaminu C, je bohaté na antioxidanty a flavonové sloučeniny hesperidin a naringenin s mnoha zdravotními výhodami.
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















22. 9.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

DĚTSKÝ SEN PŘÍRODNÍ - ovocný čaj

JEDINEČNÉ MANGO - ovocný čaj
