

Pro správného chlapa - dárková dóza 170g
Černý čaj z Assamu dokáže povzbudit, koření zase rozproudí krev. Silná chuť a bohaté aroma pečlivě namíchané směsi Pro správného chlapa dodají energii, kdykoli to bude potřeba. Vždyť nápoje podle tradiční indické receptury sklízejí úspěch na celém světě. Stačí ochutnat.
Složení
Černý čaj 26%, Zázvor, Hřebíček, Kardamom, Černý pepř, Kousky ceylonské skořice, Anýz, Chilli, VanilkaNálev a chuť čaje
Černý čaj Chilli Chai dává po zalití horkou vodou nálev tmavě jantarové barvy. Už podle vůně poznáte, že jeho základ tvoří kvalitní, silný černý čaj. Doplněním o celou řadu aromaticky výrazného koření tak vzniká chuťová kompozice opírající se o nasládlost a svíravost černého čaje. Na patře zaznamenáte především peprné tóny chilli, zázvoru a pepře, zjemněné sladkou skořicí, hřebíčkem a anýzem. Laskavého pohlazení se vašim chuťovým buňkám dostane díky vanilce.
Tento čaj můžete, jak doporučuje tradiční ajurvédský předpis, ochutit mlékem, medem nebo třtinovým cukrem.
Původ čaje
Chilli Chai je postaven na ingrediencích, které znáte z Masala Chai. Tedy na směsi kvalitního černého čaje a koření, mezi kterým nesmí chybět zázvor, skořice, kardamom, hřebíček, badyán, pepř a muškátový oříšek. My jsme z něj něco málo ubrali a něco málo přidali, aby vznikl ještě o fous peprnější čaj, co má skutečně grády. S nápoji schopnými prohřívat a vnitřně čistit pracuje především ajurvéda. Osvědčené kombinace koření dodávají jak výrazné aroma, tak podporují správnou činnost především trávicí soustavy.
Speciálním kořením, kterým jsme Chilli Chai vyladili, je… ano, chilli. Pojďme si o něm něco říct.
Takzvané chilli papričky jsou plody exotických paprik rodu Capsicum čeledi lilkovité. Jejich přirozená stanoviště se nacházejí především v Jižní a Střední Americe, Číně, Japonsku, Vietnamu nebo Africe. Původně ale zřejmě rostly především v Mexiku, dochované nálezy jsou datovány do doby před 6 tisíci lety. Šlo o jednu z prvních plodin, které Mexičané pěstovali.
Když se Kryštof Kolumbus vylodil v Karibiku, stal se prvním Evropanem, který se s chilli papričkami setkal. Pro jejich palčivou chuť je nazval „peppers“, připomínaly mu totiž dobře známý černý pepř. Do Asie přivezli chilli papričky portugalští obchodníci koncem 15. století, a protože asijská kuchyně pikantnost přímo vyžaduje, stalo se chilli rychle její běžnou součástí.
Základní složkou chilli papriček je kapsaicin, to on může za „štiplavé teplo“, co se rozlije nejen v ústech, ale i krku a břiše konzumenta. A pokud s ním přijde do styku kůže, je efekt podobný. Jde o alkaloid, který rostlinám zřejmě slouží k zapuzení býložravců. Poprvé byl izolován v roce 1816 a synteticky vyroben v roce 1930. Takový zájem vyvolal především díky schopnosti podpořit cirkulaci krve a stimulovat zažívání. Milovníci chilli papriček uvádějí velmi mnoho dalších účinků, čeští vědci dokonce zjistili, že papričky mají potenciál tlumit chronické bolesti. Není divu, že se kapsaicin používá v mastech, nosních sprejích nebo náplastech ulevujících od bolesti.
Pokud jde o úroveň pálivosti, stanovuje ji Scovilleho stupnice. Jednotkou je SHU (Scoville Heat Units). Sladká paprika obsahuje 0 SHU, jedna z nejpálivějších habanero dosahuje hodnoty 300 000 SHU. A jedna zajímavost na konec: natrefíte-li na kajenský pepř, vězte, že nemá s pepřem nic společného. Jde totiž o prášek ze sušených chilli papriček. Jeho název je tak trochu překladatelským omylem.
Více informací o čaji naleznete zde.
Energetická hodnota: | 3 kJ / 1 kcal |
Tuky: | 0,5 g |
z toho nasycených: | 0,1 g |
Sacharidy: | 0,5 g |
z toho cukry: | 0,1 g |
Bílkoviny: | 0,5 g |
Sůl: | 0,01 g |
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

BRAZÍLIE SANTOS NY2 SSFC 17/18 zrnková káva

KOLUMBIE SUPREMO MEDELIN ANDEANO zrnková káva
