

Rooibos Superior Long Cut BIO
Přirozeně bezkofeinový a přírodně sladký. Rooibos byste měli rozhodně vyzkoušet. Patří k čajům se značným nutričním přínosem a velmi sympatickou chutí. Mohou ho popíjet i opravdu malé děti, protože je jemný, nemá stimulační účinky a obsahuje antioxidanty i polyfenoly. BIO kvalita je zárukou naprosté čistoty byliny. Stačí ochutnat a bude vám jasné, že tohle je mezi rooibosy naprostá jednička.
Složení
Rooibos Superior Long Cut BIO 100%Nálev a chuť čaje
Rooibos Superior Long Cut BIO je mimořádně jemný, lehký, až sametový. Chutná samozřejmě nasládle, jako všechny rooibosy, při pozorné degustaci odhalíte i oříškovou stopu. Ne nadarmo se rooibosu říká „medový keř“, právě med je v jeho chuti totiž dobře rozpoznatelný. Nálev má temně mahagonovou barvu.
Z rooibosu připravíte skvělý horký nápoj, který je možné vyladit mlékem, nebo cukrem a citronem. Výborně ale rooibos chutná i s kostkami ledu a čerstvým ovocem.
Původ čaje
Rooibos (Aspalathus linearis), česky čajovec nebo čajovníkovec, roste jenom v Jižní Africe, konkrétně v jihozápadním Kapsku. Botanicky je tento keř řazen do čeledi bobovitých, jeho květ je skutečně podobný například hrachoru, bobu nebo hrachu. Rostliny dosahují výšky kolem dvou metrů, jsou nápadné jehlicovitými lístky. Svědčí jim suché a písčité půdy, aby prosperovaly, potřebují periodické požáry, po kterých obrážejí. Vysoký žár přežívají také semena. Čajovníkovce jsou velmi citlivé na čistotu životního prostředí, což z nich, také kvůli požadavkům na specifické půdní a světelné podmínky, dělá jihoafrický endemit – jinde na světě je lze pěstovat jen s mimořádnými obtížemi.
Keře se sklízejí starší než dva roky, a to stříháním celých větviček v délce přibližně půl metru. Je potřeba, aby byly jemně nasekány, sesypány na hromady a ponechány fermentaci. Přirozený proces kvašení způsobí, že původně zelený materiál získá krásnou mahagonovou barvu a v jeho chuti vynikne sladkost až medovost. Jakmile dosáhne rooibos požadovaných senzorických parametrů, rozprostřou ho dělníci na betonová plata a nechají na slunci usušit.
Rooibos je rostlinou známou rozhodně víc než 300 let. V horách Cederbergu, kde vyrůstá, je doložena jeho konzumace domorodými Křováky, kteří ho užívali při nejrůznějších zdravotních obtížích. O jeho „znovuobjevení“ se koncem 18. století postaral botanik Carl Humberg. Ale až začátkem 20. století ho Afričané začali vyvážet. Dnes je vítanou variantou bylinných čajů a jeho celosvětová spotřeba neustále roste.
Pro úplnost zmiňme, že rooibos je bohatý na antioxidanty, flavonoidy a aspalathin, látku s potenciálem zlepšovat metabolický syndrom.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Rooibos Superior Long Cut BIO zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























1. 2.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

HONEYBUSH BIO

ROOIBOS TEA SUPERGRADE BIO
