

ROOIBOS TROPICKÁ SAMBA
Ať už zvládáte jen základní kroky, nebo si občas střihnete i kruhovou voltu, samba vždycky rozproudí krev v žilách a vyvolá úsměvy na rtech. Divoké tempo a svůdné pohyby ale můžete klidně přenechat Rooibosu, jablkům, kokosu a malinám. Hezky se posaďte do hlediště a propadněte reji červených, žlutých a chrpově modrých odlesků. Máte na to celých 10 minut. Pak je čas Tropickou sambu slít a ochutnat.
Složení
Zelený rooibos, Kousky jablka, Dřišťál, Pomerančová kůra, Kokos, Okvětní lístky růže, Chrpa polní, MalinyNálev a chuť čaje
Sypaný čaj Rooibos Tropická samba dává tmavě žlutý nálev s intenzivní a velmi příjemnou ovocnou vůní. Chuť je sladká, tropická, s jemným dotekem kokosu. Na pozadí rozeznáte růže i maliny.
Připravte si ho také v osvěžující ledové variantě. Stačí nasypat na dno sklenice kostky ledu a přelít je teplým čajem.
Původ čaje
Základní ingrediencí tohoto čaje je Rooibos – čaj nečaj. Na drobné kousky nasekané lístky a větvičky čajovníkovce kapského samozřejmě nemají s čajem, jak ho známe, nic společného. Přesto je Rooibos v čajovém světě považován za výtečný nápoj přinášející mnoho zdravotních benefitů.
Čajovníkovce jsou keře rostoucí na velmi malé ploše blízko jihoafrického Kapského města. Jejich rozšíření je omezeno potřebou specifických půdních podmínek a dalších faktorů, které mají zásadní vliv na jejich růst. Patří mezi ně mimo jiné občasné plošné požáry nebo nadmořská výška mezi 500-800 metrů. Sklízejí se celé větvičky i s jehlicovitými lístky. Dělníci je nasekají a suší na přímém slunci.
Za celosvětovou popularitou Rooibosu stojí fakt, že je bezkofeinový, plný antioxidantů a zároveň chutná medově sladce. Výborně ho přijímají malé děti i starší lidé.
Bílá dužina kokosového ořechu je používaná v kuchyni, kosmetice i tradiční medicíně více než 3 tisíce let. Je aromatická, sladká a velmi bohatá na vápník, draslík, proteiny a vitaminy řady B. Zajímavé také je, že kokosový ořech je jedno z největších semen na světě. Strom – palma kokosovníku ořechoplodého dorůstá až 30 metrů. Je rozšířena především v tropických oblastech, do střední Evropy se informace o kokosech dostaly až v 16. století.
Na zahradách, u cest i na krajích lesa – tam všude může Evropan narazit na ostružiník maliník. Trnitý keř s dlouhými prutovitými výhony plodí šťavnaté „bobule“, populární jak v kuchyni, tak léčitelství. Ve skutečnosti jde o souplodí drobných peckovic. Maliníky pocházejí zřejmě z Asie a Evropy. Ačkoli jsou součástí flóry značně dlouho, větší pozornost vzbudily až během 19. století. Pak nastal šlechtitelský boom a drobné zahradní ovoce se začalo objevovat v mnoha zajímavých variantách. Maliny jsou bohaté zejména na antioxidanty.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 8 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.




















9. 10.
24. 4.
13. 7.
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ALADIN - směs

ZELENÝ ROOIBOS GOJI (KUSTOVNICE ČÍNSKÁ)
