

TULSI (Bazalka posvátná) - bylina
Ajurvéda považuje nenápadnou bylinku z čeledi hluchavkovitých za královnu. Botanicky se jmenuje bazalka posvátná, v hindštině její název znamená „nejlepší rostlina“. A jestli si myslíte, že vám nebude chutnat, jste na velkém omylu. Je sladká, osvěžující, trochu skořicová. Cokoli potřebujete, umí Tulsi.
Složení
Bylina Tulsi 100%Nálev a chuť byliny
Nálev z Tulsi je světle žlutý. Jeho vůně je mimořádně příjemná, bylinková, sladká a kořeněná. Podobná je také chuť. Připomíná hřebíček a skořici. Celkově působí nálev z Tulsi lahodně a svěže.
Původ byliny
Tulsi (Ocimum tenuiflorum) je bezesporu jednou z nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších bylin Orientu.
Původem patrně z Přední Indie, je vysoce ceněna v učení Ajurvédy. Jednoletá až víceletá rostlina dorůstá asi 1 metru. Má světle zelené vejčité listy, které obsahují cenný olej, porostlé jemnými chloupky. Dobře prospívá na slunných a teplých místech, potřebuje být ale chráněna před prudkým slunečním zářením a větrem.
Rostliny Tulsi se sklízejí nejlépe v období květu, kdy obsahují nejvíce silic. Ideální je čas mezi 11. a 14. hodinou. Je vhodné svázat více rostlin a sušit je ve stínu na proudícím vzduchu. Někdy se ale dává přednost stříhání jednotlivých lístečků, jejich rozprostření v tenkých vrstvách na sítu a sušení s přístupem vzduchu.
Dobře usušená Tulsi má tmavě zelenou barvu. Doporučuje se skladování v uzavíratelných nádobách bez přístupu vlhkosti, protože má sklony černat a plesnivět.
V Orientu je Tulsi považována za posvátnou. Podle východní přírodní medicíny je zasvěcena bohu Krišnovi a Višnovi. Je totiž údajně převtělením bohyně Lakšmí, patronky prosperity, štěstí a dlouhověkosti. Historie používání Tulsi sahá 3 tisíce let před náš letopočet.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení bylin
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter bylin. Byliny jsou vždy v balení hermeticky uzavřeny, aby odolávaly vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci jsou byliny mimořádně náchylné a mají velký vliv na výslednou kvalitu byliny a jejího nálevu.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Tulsi zalijte vroucí vodou (100 °C) v poměru 1 čajová lžička na 1,5 - 2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























27. 2.
3. 6.
20. 5.
9. 2.
8. 2.
3. 10.
20. 9.
20. 8.
15. 7.
9. 7.
10. 6.
12. 5.
5. 5.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko na čaj permanent velikost L

Filtr papírový S - do šálků

Sítko na byliny kulaté ø 62mm
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

MASALA CHAI - černý čaj

AJURVÉDSKÁ SMĚS HARMONIE S TULSI
