

YERBA MATE PŘÍRODNÍ CITRUS
Její vlajka má dva modré pruhy a mezi nimi sluníčko. Hlavní město je Buenos Aires. A nejoblíbenější nápoj se tam pije z kalabasy. Víme? Ano, je to Argentina, domov cesmíny paraguayské, z jejichž listů se připravuje osvěžující a jemný nápoj. Mate s citrusovou příchutí si užijete na pikniku v parku stejně dobře jako doma v obýváku. Vždycky povzbudí!
Složení
Yerba Mate, Citrónová tráva 3%, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Mate přírodní citrus dává zelenožlutý nálev. Jeho vůně je elegantní a přírodně jemná. Chuť můžeme popsat jako svěží, lehce kyselkavou a kouřovitou. Protože jsme k Mate přidali citronovou trávu a přírodní aroma, je nápoj lahodně citrusový.
Původ čaje
Argentina je jihoamerickou zemí, kterou na západě omývá Atlantik. Má bohatou faunu a flóru, což je do jisté míry dáno různorodostí terénu a podnebím. Na severu leží úrodné pampy, na ně navazující roviny pak pozvolna přecházejí do horského masivu And. Klima Argentiny je mírné, území pokrývají lesy, zemědělská půda i oblasti bez rostlinného porostu.
Yerba mate je běžně nazývána „indiánským zlatem“. Jde totiž o nápoj, který v Argentině, Chile, Brazílii, Paraguayi a Uruguayi žvýkali spolu s lístky koky domorodí obyvatelé. Cesmína paraguayská (Illex paraguariensis), z jejichž listů se Mate vyrábí, roste obvykle v nadmořské výšce 500-700 metrů. Jde o stálezelený strom milující břehy potoků a stín lesa. V přírodě dorůstá do 20 metrů, má sytě zelené vejčité lístky s vroubkovaným okrajem. Právě ty jsou sklízeny a poměrně složitě zpracovávány.
Listy cesmíny se odštipují s celými větvičkami. Pěstitelé je nacpou do pytlů, kde díky přirozené vlhkosti a narušení buněčných struktur zmačkáním začnou fermentovat. Když je proces u konce, je Mate vystaveno krátkému zahřátí. Pak následuje sušení a hrubé mletí. Hmota opět putuje do pytlů, kde 12-24 měsíců vyzrává.
Před expedicí se Mate znova mele, třídí a balí.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- 1-2 lžičky Mate nasypte do šálku (200 ml) a zalijte 70-80 °C horkou vodou.
- Nechejte max. 3-5 minut luhovat a poté sceďte. Čím déle jej necháte luhovat, tím je nálev povzbudivější.
- Po 5 minutách však začíná čaj hořknout. Ze stejné dávky je možno připravit ještě druhý nálev.
- Hotový čaj je poté možno ochutit citrónem nebo javorovým sirupem.

























23. 6.
29. 9.
28. 7.
10. 6.
26. 5.
17. 3.
3. 2.
10. 11.
18. 9.
4. 9.
11. 6.
3. 6.
21. 5.
13. 5.
Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží

Filtr papírový M - do šálků a konviček

Sítko na čaj permanent velikost M

Sítko kleště velké 65mm

Bavlněné sítko M - 1 ks

BOMBILLA - bambus - 1ks
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

YERBA MATE ELABORADO CON PALO

MATE LEMON
