

Yun Ming - zelený čaj
Tuhle zelenou klasiku vyrábí v Yunnanu už stovky let. Vysloužila si tak přízvisko prababička zelených čajů a zároveň se vypracovala ve skutečně ušlechtilou sortu. Jde o čaj fermentovaný jen naprosto minimálně, takže si zachovává spoustu cenných látek a vzácných senzorických vlastností. V chuti Yun Ming rozpoznáte nasládlé i lehce svíravé tóny, zaregistrujete také krásné květinové aroma.
Složení
Zelený čaj Yun Ming 100%Nálev a chuť čaje
Zelený čaj Yun Ming poskytuje nálev světle žluté barvy, s pěknou jiskrou. Chuť lze popsat jako jemnou, nasládlou a květinovou. Pro zelené čaje typická svíravost je v tomto případě jen velmi mírná. Pokud jde o aroma, poznáte v něm exotické květiny.
Čaj je skvělý jak horký, tak ledový. V zimě prohřeje a dodá energii, v létě osvěží.
Původ čaje
Provincie Yunnan patří k nejproslavenějším čínským čajovým oblastem. Leží u jihozápadních hranic země, je pokrytá horami a protéká jí řada významných řek. Yunnanské mírné klima bohaté na srážky čajovníkům čínským (Camellia sinensis) velmi prospívá. Není tedy divu, že se místní farmáři jejich pěstování věnují víc než 2 tisíce let.
Legendy praví, že původně mohli zelený čaj popíjet výhradně císaři, a to za panování dynastií Shang a Zhou. Dynastie Ming (jejíž název si tento čaj „vypůjčil“) se do historie zapsala inovacemi v čínských čajových obřadech, syn mingského císaře Zhu Yuanzhang dokonce sestavil Zákon o vaření čaje. Stanovil také jednoduché metody přípravy čaje a popsal atmosféru, která by obřady měla doprovázet. „Prostředí by mělo být přirozené a klidné,“ uvedl například, nebo: „Stav mysli by měl být otevřený a soustředěný“.
Ještě jednu poznámku si k tomuto velikánovi dovolíme. Značnou pozornost věnoval vodě, ze které má být čaj připravován. „Voda je matkou čaje. Vůně čaje může být objevena pouze prostřednictvím vody. Bez vody není nic,“ uváděl.
Jeho slova platí dodnes. Kvalita, teplota a množství vody, kterou zaléváme čajové lístky, mají na výsledné vlastnosti nápoje nemalý vliv. V případě pevně svinutých lístků Yun Ming je potřeba pamatovat na to, že infuze může být pomalejší než u jiných typů zelených čajů. Doporučujeme proto trochu experimentovat a hledat optimální poměry všech vstupních parametrů. Jsme přesvědčeni, že svůj ideál rychle najdete a zamilujete si ho.
Jak píšeme v úvodu – Yun Ming je proslavený také díky tomu, že při zpracování neprošly zelené čajové lístky takřka žádnou fermentací. Proto mají velmi světlou barvu a zachovaly si mnoho cenných látek.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
|
|
|
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Nejprodávanější příslušenství k tomuto zboží
Hledáte inspiraci? Ostatní přikoupili třeba toto:

ASSAM TGFOP 1 - černý čaj

DARJEELING TGFOP 1 GIELLE - černý čaj
