YUNNAN BLACK MAO FENG - černý čaj
Vysoký podíl zlatavých tipsů, skvostná chuť a ukázkový červenozlatý nálev. Seznamte se s perlou jihočínského Yunannu – černým čajem Mao Feng! Má tolik povzbuzujícího teinu, že by probudil i sto Šípkových Růženek a tolik antioxidantů, že by omladil i Babu Jagu. V horké variantě zahřeje, jako ice tea skvostně osvěží.
Složení
Černý čaj YUNNAN BLACK MAO FENG 100%Nálev a chuť čaje
Tento čaj se vyznačuje tenkými, drátkovitými listy. Jeho chuť je plná, ušlechtile hořká, korunovaná ovocnými tóny. Dozvuk je dlouhý, svěží, hořkosladký. Mao Feng dává jasný, tmavě červený až zlatavý nálev. Můžete ho dochutit hnědým cukrem, v případě ice tea se hodí oslazení ovocem.
Původ čaje
Provincie Yunnan, ze které tento černý čaj vozíme, leží na jihu Číny. Jde o kopcovitou oblast, jejíž klima ovlivňuje jak nadmořská výška, tak Tichý a Indický oceán. Vegetační doba je poměrně dlouhá, ale zemědělskou činnost determinuje omezené množství orné půdy. Přesto se v čínském Yunnanu pěstují čajovníky tisíce let a jejich kvalita nijak nekolísá. Černý čaj se v zemi začal vyrábět až v polovině 20. století. Do té doby byla Čína výhradně baštou zelených a bílých čajů. Místní lidé fermentovaným čajům zatím na chuť nepřišli, zato ve světě je po čínském Black Tea sháňka.
Cesta Mao Feng začíná v čajových zahradách na těžko přístupných úpatích yunnanských kopců. Lístky a pupeny čajovníků čínských (Camellia sinensis) trhají ženy a dívky vždy časně zrána. Nenavlhnou tak rosou, která by mohla spustit předčasnou fermentaci. Po převozu na zpracovatelskou farmu se nechává čaj zavadnout. Buď venku, v polostínu, nebo ve speciálních místnostech s ventilátory. Následuje svinování a fermentace. Krok, při kterém dochází k oxidaci enzymů, je velmi bedlivě dohlížen. Manažer plantáže sleduje teplotu, vlhkost a délku fermentace. Jen přesné hodnoty a dokonalá souhra všech faktorů přinášejí žádané výsledky. Jedním z posledních úkonů je sušení čaje – buď nad ohněm nebo ve velkých pánvích. Po něm se čaj třídí podle velikosti a kvality, balí a exportuje.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení čaje
Pevný aluminiový obal se zipem, který umožní po otevření opakovatelné uzavírání. Kvalitní balení, které zachovává charakter čaje. Čaj je vždy v balení hermeticky uzavřen, aby odolával vlhkosti, světlu a cizím pachům. Na tyto tři věci je čaj mimořádně náchylný a mají velký vliv na výslednou kvalitu nápoje.
Příprava
100 °C | 3-5 minut | 1 čajová lžička na 1,5-2 dl |
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování je 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
9. 11.
26. 1.
24. 9.